Umjetno dnevno svjetlo za bolji osjećaj
Umjetno dnevno svjetlo za bolji osjećaj
  22.03.2017  |  14:04
Vrijeme čitanja: 1 min
Mercedes-Benz je kroz program "Daylight+" proveo opsežno istraživanje o učincima nedostatka dnevnog svjetla za vozače i načinima kako ga nadomjestiti.

Izmjene dana i noći, odnosno svjetla i tame, upravljaju ritmom života na zemlji, a iako svjetlo svi prihvaćaju "zdravo za gotovo" njegovu važnost primjećuju tek kada ga nema. Problemi s koje izaziva nedostatak svjetla odavno su zabilježeni u sjevernim područjima gdje tijekom zime ima vrlo malo dnevnog svjetla što uzrokuje depresiju i smanjuje radnu učinkovitost.

Vozači, osim što voze u svim krajevima svijeta, često voze i noću što je posebno naporno i opasno. Mercedesov program Daylight+ istražio je mogućnosti osvjetljenja kabine kojim se oponaša dnevno svjetlo tijekom vožnje i pauza.

Osam vozača je tijekom zime u Finskoj jedan tjedan vozilo kamion s klasičnim osvjetljenje, a drugi tjedan kamion s Daylight+ osvjetljenjem kabine. Osim subjektivnih dojmova vozača, korištena je i sofisticirana oprema uz čiju se pomoć može pratiti moždana aktivnost vozača.

Pokazalo se da vožnja u osvijetljenoj kabini (ne bilo kako već svjetlom valne duljine od 460 do 490 nanometara) donosi brojne blagodati za vozača. Niža je razina stresa, vozač se manje umara, a tijekom pauze se bolje odmaraju što konačnici znači veću učinkovitost i sigurnost.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Prvi Actros 5 isporučen hrvatskom kupcu

Transporti Domjančić prva je hrvatska tvrtka kojoj je isporučen novi Actros 5.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 8 TGS-ova za Hrvatske šume

Hrvatske šume su preuzele osam novih MAN TGS tegljača s BENALU poluprikolicama što će im omogućiti maksimalno iskorištavanje...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Amarok ABT Amarok s 306 KS

Volkswagen Amarok je najjači pick-up u Europi, ali ako vam to nije dovoljno ABT se pobrinuo i napravio 50 KS jaču izvedbu.

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Trucks Moćni FMX za MiTeh d.o.o.

Poduzeće MiTeh d.o.o. je svoj vozni park nedavno obogatilo novim Volvo FMX 8x6 vozilom posebno konstruiranim za izazovne zadatke u teškim...

K&B HR
Novosti
Novosti Nissan Navara Snažnija, pametnija i štedljivija Navara

Unaprijeđena Nissan Navara osim dotjerivanja vanjskog izgleda donosi snažnije i čistije motore s manjoj potrošnjom te ugradnju...

K&B HR
Isporuke
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarine Veće cestarine za Euro 6 kamione u Austriji

Austrija će od od početka sljedeće godine za oko četiri posto povećati cestarine za Euro 6 kamione.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High 1894 Edition Rođendansko izdanje

Renault Trucks je obilježio 125. rođendan s posebnim izdanjem T High 1894 Edition, a proizvest će se samo 125 ovakvih vozila.