Hibridni pogon za dugolinijski prijevoz
Hibridni pogon za dugolinijski prijevoz
  28.02.2017  |  17:18
Vrijeme čitanja: 1 min
Volvo je aerodinamičku studiju iz svibnja prošle godine dodatno unaprijedio ugradivši hibridni pogon, a ukupno smanjenje potrošnje goriva je oko 30 posto.

Konceptni kamion ima hibridni pogon koji kombinira Volvo DC13 Euro 6 dizelski motor te elektromotor. Električna energija se rekuperira prilikom vožnje nizbrdo odnosno prilikom kočenja te pohranjuje u akumulatore i koristi po potrebi.

Napredna verzija sustava I-See kompanije razvijena je posebno za hibridne pogone i analizira topografiju nadolazećeg terena kako bi se izračunao najekonomičniji i najučinkovitiji odabir između dizelskog i električnog motora, kao i optimalno vrijeme iskorištavanja obnovljene energije.

Procjenjuje se da će u prijevozima na dugim relacijama hibridni pogonski sklop omogućiti da dizelski motor bude isključen i do 30 % vremena vožnje. Time će se uštedjeti od 5 do 10 % goriva, a moguće je prevesti do 10 km samo s električnim pogonom odnosno bez emisija i uz nisku razinu buke.

Također, konceptni kamion ima i napredna aerodinamička rješenja pa su retrovizori zamijenjeni malim kamerama koje projiciraju sliku u unutrašnjost. Potpuno su pokriveni kotači tegljača i poluprikolice, a prikolica se sužava prema kraju te ima i aerodinamičke nastavke (tzv. flapsove) koji dramatično smanjuju vrtloženje odnosno potlak iza vozila.

Također, pokrivene su i stepenice za ulaz u kabinu te je minimaliziran prostor između kabine i poluprikolice što vjerojatno izvedeno pomičnim sedlom koje se prilikom vožnje pomiče bliže kabini i smanjuje prostor, a samim tim i vrtloženje, između kabine i prikolice. Pri manjim brzinama i manevriranju se sedlo odmiče kako bi se napravo prostor nužan za okretanje kabine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Prvi Actros 5 isporučen hrvatskom kupcu

Transporti Domjančić prva je hrvatska tvrtka kojoj je isporučen novi Actros 5.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 8 TGS-ova za Hrvatske šume

Hrvatske šume su preuzele osam novih MAN TGS tegljača s BENALU poluprikolicama što će im omogućiti maksimalno iskorištavanje...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Amarok ABT Amarok s 306 KS

Volkswagen Amarok je najjači pick-up u Europi, ali ako vam to nije dovoljno ABT se pobrinuo i napravio 50 KS jaču izvedbu.

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Trucks Moćni FMX za MiTeh d.o.o.

Poduzeće MiTeh d.o.o. je svoj vozni park nedavno obogatilo novim Volvo FMX 8x6 vozilom posebno konstruiranim za izazovne zadatke u teškim...

K&B HR
Novosti
Novosti Nissan Navara Snažnija, pametnija i štedljivija Navara

Unaprijeđena Nissan Navara osim dotjerivanja vanjskog izgleda donosi snažnije i čistije motore s manjoj potrošnjom te ugradnju...

K&B HR
Isporuke
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarine Veće cestarine za Euro 6 kamione u Austriji

Austrija će od od početka sljedeće godine za oko četiri posto povećati cestarine za Euro 6 kamione.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High 1894 Edition Rođendansko izdanje

Renault Trucks je obilježio 125. rođendan s posebnim izdanjem T High 1894 Edition, a proizvest će se samo 125 ovakvih vozila.