Još 3 posto manja potrošnja
Još 3 posto manja potrošnja
  20.12.2015  |  11:48
Vrijeme čitanja: 4 min
Nova generacija Mercedes-Benz 12,8 litarskog OM 471 motora razvija više snage, manje troši i još je robusniji. Prosječna potrošnja bi trebala biti manje za tri posto što predstavlja uštedu od 1.100 litara po kamionu godišnje

Razvoj motora gospodarskih vozila odlično demonstrira genijalnost inženjera i ostalih stručnjaka uključenih u razvoj motora jer posljednjih desetljeća postižu ono što na prvi pogled izgleda nemoguće. Motori su postali neusporedivo čistiji, uz istodobno smanjenje potrošnje i povećanje snage. Potrošnja se u posljednjih 50 godina smanjila za oko 30 posto unatoč uvođenju Euro normi.

Mercedes-Benz je 2011. godine bio prvi proizvođač koji je predstavio Euro 6 motor. Radilo se o motoru OM 471 obujma 12,8 litara koji čini okosnicu motorizacije u Actrosu i Arocsu, ali i mnogim autobusima. Početkom lipnja predstavljena je nova generacija ovog motora koji samo potvrđuje ono smo rekli: novi OM 471 ima više snage, više momenta na nižim okretajima i manje troši.

Mercedes ističe da je potrošnja smanjena za tri posto što znači 1.100 litara dizela manje godišnje (uz pretpostavku prelaženja 130.000 km godišnje) odnosno tri tone CO2 manje u zraku. Kako je i stari motor u svim testiranjima uvijek bio među najboljima (ako ne i najbolji) kad je potrošnja u pitanju, jedva čekamo vidjeti rezultate novog motora.

Asimetrično ubrizgavanje

Još jedna zanimljivost je i tzv. asimetrično ubrizgavanje koji je moguće varirati količinu goriva u pojedinim cilindrima. U normalnim uvjetima vožnje svi cilindri dobivaju jednaku količinu goriva, ali ako je nužna regeneracija filtera čestica povećava se količina povrata plinova (EGR) i do 50 posto kako bi se povećala temperatura ispušnih plinova u filteru.

Veća količina povrata plinova u pravilu znači nepotpuno izgaranje goriva (zbog manjka kisika) i veću količinu čestica što opet poništava napore regeneracije koje postižemo povećanjem temperature. Stoga se količina goriva u cilindrima 1-2-3 (čiji se plinovi koriste za povrat) smanjuje, a povećava u cilindrima 4-5-6. Na ovaj način nema ni smanjenja snage niti povećanja potrošnje. U ekstremnim situacijama se količina goriva u prva tri cilindra može svesti na nulu i osigurati maksimalnu regeneraciju filtera.

Budući da je s novim motorom na raspolaganju veća količina momenta "produljen" je i prijenosni omjer na diferencijalu s 2,611 na 2,533. To znači da je s gumama 315/70 R 22.5 pri 1.150 o/min brzina 85 km/h.

Mercedes-Benz je s dvije generacije motora OM 471 (2011. i 2015.) te uvođenjem prediktivnog tempomata (PPC) uspio na novom Actrosu s Euro 6 motorima smanjiti potrošnju u prosjeku za 13 posto u usporedbi s prethodnom generacijom Actrosa s Euro 5 motorima. Nova generacija motora OM 471 već se može naručiti, a prvi primjerci se na cestama očekuju u jesen pri čemu je očekivano povećanje cijene cca 2.450 eura.

X-Pulse ubrizgavanje

Jedna od najvažnijih komponenti novog motora je unaprijeđeni X-Pulse sustav ubrizgavanja po kojem je Mercedes jedinstven na tržištu. Radi se o, na određeni način, o hibridu između common-rail i pumpa-injektor sustava.

Tlak u common-rail spremniku povećan je s 900 bara u prošloj izvedbi na 1.160 bara, a najveći tlak ubrizgavanja je 2.700 bara. Dodatno povećanje tlaka izvodi se u samoj brizgaljki uz pomoć sustava ventila, a Mercedesovi inženjeri tvrde da se na ovaj način postižu vrlo visoki tlakovi ubrizgavanja uz manje gubitke postizanja visokog tlaka u common-railu uz jednaku fleksibilnost i brzinu ubrizgavanje.

Moguće je generirati različite načine i višestruke cikluse ubrizgavanja. Također, ove brizgaljke imaju osam umjesto sedam rupa čime je poboljšano raspršivanje goriva u komori izgaranja.

Asimetrični turbo

Mercedes i na prvoj izvedbi OM 471 imao asimetrični turbo punjač s fiksnom geometrijom koji je za njih proizvodio Borg Warner. Novi turbopunjač koristi isti princip rada, ali ga sada Mercedes proizvodi "u kući". Iako ističu kako je kvaliteta turbo punjača od dobavljača bila besprijekorna, odlučili su se za vlastitu proizvodnji kako bi mogli više utjecati na razvoj.

Kod ove izvedbe plinovi iz cilindara 4-5-6 idu direktno u turbinu bez ikakvih skretanje dok se ispušni plinovi iz cilindara 1-2-3 u određenoj mjeri preusmjeravaju i ponovno uvode u cilindre (EGR). Novost je u tome što je klapna koja preusmjerava plinove premještena "uzvodno" odnosno prije turbopunjača čime je postignuta puno regulacija distribucije količine plinova koji ulaze u turbopunjač ili se vraćaju u cilindre.

Moguće je sve ispušne plinove usmjeriti u turbinu, odnosno raditi s 0 % povrata plinova ili u cilindre vratiti ukupnu količinu plinova (EGR je u tom slučaju na 50% budući se radi o plinovima iz polovice motora).

Osim što je s ovim (patentiranim) rješenjem eliminirana potreba varijabilne geometrije turbine, nije više potreban ni waste gate ventil pa je turbo punjač bitno jednostavniji i pouzdaniji. Također, zahvaljujući ovakvoj izvedbi nestala je i potreba za dva senzora koji kontroliraju protok plinova koji se vraćaju u cilindre pa je i tu dobiveno na pouzdanosti jer ono čega nema ne može se ni pokvariti.

Pet snaga

Novi motor nudi se u pet izvedbi snage, od 310 kW (421 KS) do 390 kW (530 KS) (vidi tablicu), pri čemu su tri motora slabija motora opremljena "top torque" opcijom koja najveći okretni moment "diže" za dodatnih 200 Nm i to u najvišem stupnju prijenosa.

Novi motor ima veći kompresijski omjer, s 17,3:1 povećan je na 18,3:1, a modificiran je i oblik čela klipa. Posebno je važno da je smanjena količina povrata ispušnih plinova (EGR) što za posljedicu ima veću količinu NOx što je zahtijevalo i modifikaciju SCR katalizatora odnosno nešto povećanu potrošnju AdBlue dodatka. U Mercedesu tvrde da je potrošnja dizela (u prosjeku) manja za tri posto dok je potrošnja AdBlue dodatka neznatno povećana. Potrošnja AdBluea bi trebala bit na razini one iz Euro 5 motora, odnosno oko 5%.

Iako je osnovna geometrija motora ostala isti, a shodno tome i obujam dodatno su smanjeni unutarnji otpori modifikacijom klipnih prstenova te optimiranjem konstrukcije kao i površinske obrade klipova.

Mercedes-Benz OM 471, 12,8 litara
Najveća snagaNajveći okretni moment
310 kW (421 KS) pri 1.600 o/min2.100 Nm pri 1.100 o/min
330 kW (449 KS) pri 1.600 o/min2.200 Nm pri 1.100 o/min
350 kW (476 KS) pri 1.600 o/min2.300 Nm pri 1.100 o/min
375 kW (510 KS) pri 1.600 o/min2.500 Nm pri 1.100 o/min
390 kW (530 KS) pri 1.600 o/min2.600 Nm pri 1.100 o/min

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Prvi Actros 5 isporučen hrvatskom kupcu

Transporti Domjančić prva je hrvatska tvrtka kojoj je isporučen novi Actros 5.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 8 TGS-ova za Hrvatske šume

Hrvatske šume su preuzele osam novih MAN TGS tegljača s BENALU poluprikolicama što će im omogućiti maksimalno iskorištavanje...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Amarok ABT Amarok s 306 KS

Volkswagen Amarok je najjači pick-up u Europi, ali ako vam to nije dovoljno ABT se pobrinuo i napravio 50 KS jaču izvedbu.

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Trucks Moćni FMX za MiTeh d.o.o.

Poduzeće MiTeh d.o.o. je svoj vozni park nedavno obogatilo novim Volvo FMX 8x6 vozilom posebno konstruiranim za izazovne zadatke u teškim...

K&B HR
Novosti
Novosti Nissan Navara Snažnija, pametnija i štedljivija Navara

Unaprijeđena Nissan Navara osim dotjerivanja vanjskog izgleda donosi snažnije i čistije motore s manjoj potrošnjom te ugradnju...

K&B HR
Isporuke
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarine Veće cestarine za Euro 6 kamione u Austriji

Austrija će od od početka sljedeće godine za oko četiri posto povećati cestarine za Euro 6 kamione.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High 1894 Edition Rođendansko izdanje

Renault Trucks je obilježio 125. rođendan s posebnim izdanjem T High 1894 Edition, a proizvest će se samo 125 ovakvih vozila.