Gradski miljenik
Gradski miljenik
  15.12.2015  |  10:44
Vrijeme čitanja: 5 min
Novi Eurocargo krase novi motori s osam posto manjom potrošnjom goriva, pomlađena kabina, optimirana masa i pregršt novih sigurnosnih sustava.

Eurocargo je u zadnjoj verziji pokazan 2008. godine, a tada je naglasak stavljen na širinu ponude od 11.854 tvorničke verzije. Tu se nije puno promijenilo, a novi je naglasak sada stavljen na smanjenje ukupnog troška vozila.

Optimirana masa, modernija i funkcionalnije kabina, štedljiva pogonska grupa i čist ispuh, glavni su aduti ovog gradskog miljenika. A da je pravi miljenik svjedoči i podatak o preko 500.000 do sada prodanih primjeraka. Najprodavaniji je model u klasi na čak 18 tržišta, a u Europi ima tržišni udio od 30 posto.

Novi izgled

Same slike pokazuju da je Eurocargova kabina vidljivo redizajnirana izvana. Veliki smiješak vidi se izdaleka, a vozilo je sada u sklopu glavnog svjetla (opcija, Xenon) standardno opremljeno dnevnim LED svjetlima.

Nov je prednji branik s nisko postavljenim pokazivačima smjera i svjetlima za maglu. U smiješak su ukomponirani i veliki deflektori koji zrak i prljavštinu usmjeravaju dalje od vrata vozila. Unutrašnjost je s druge strane pretvorena u mali ured na kotačima. Osvježene su instrumentna ploča i središnja konzola, a posve očekivano su osvanule USB utičnice za pametne telefone i tablete te zanimljiv sustav odlagališta s preklopnim stolićem na tunelu motora.

U njegovom je sklopu predviđen prihvat veću PET ambalažu, dok su dva prihvata za boce obujma 0,5 litara postavljena na nosaču parkirne kočnice, koja je još uvijek pozicionirana uz sjedalo vozača. Po želji se mogu dobiti i nosači za kartice te pištolj s komprimiranim zrakom, dok je priključak od 12V u standardnom paketu. Prekidači su moderniji i pregledno složeni, a u ponudi su i komfornija sjedala.

U visokim kabinama iznad vjetrobrana se nalaze dva odlagališta s poklopcima i dva otvorena, te sklop s četiri DIN otvora, pa će prostora za stvari biti dovoljno i kada se odvažite na dulja putovanja. Visoke su kabine iznutra slične onima kod velikih kamiona, a svaki je centimetar prostora brižno planiran i iskorišten. I u niskim kabinama, prostor iznad vjetrobrana nudi odlagališta.

Tu je odjeljak s četiri DIN otvora te po jedno otvoreno i jedno zatvoreno odlagalište. U dnevnim smo kabinama zapazili masivnu prečku s kukicama za odjeću ili ručnik, a na stražnjoj stijeni veliki džep. U ponudi je i informatički sustav kojim je vozač uvijek u kontaktu s tvrtkom i svojim servisom. U ponudi je i Driver Coach sustav praćenja stila vožnje vozača, koji kroz trinaest različitih parametara prati kako i koliko vozač koristi tempomat, koliko koristi inerciju vozila i pazi na zeleno područje broja okretaja motora, kako ubrzava i koliko često naglo koči.

Svaka se greška kažnjava gubitkom bodova, što će vozača potaknuti na stalno unapređenja stila vožnje. I sve se ovo nije dogodilo slučajno, jer su promjene u unutrašnjosti kabine projektirane i testirane u suradnji s kupcima.

Hi-SCR

Iveco se odlučio isključivo za SCR sustav, što je davno najavljeno novim Stralisom. Zato ističe da su njegovi motori tehnološki jednostavniji, pa samim time i lakši, nemaju problema s pregrijavanjem radi povrata ispušnih plinova i ne trebaju aktivnu regeneraciju DPF filtra čestica. No uz ovaj poznati Ivecov sustav, motori su doživjeli određena unapređenja.

Nove su elektromagnetske brizgaljke, a novi su i klipovi  te njihovi prstenovi koji uz bolje brtvljenje doprinose smanjenju emisije štetnih plinova. Iza motora je novi katalizator većeg kapaciteta i veće učinkovitosti spram verzija kod Euro 5 motora. U ponudi je novi četverocilindrični Euro 6 Tector 5 motor koji razvija snagu od 160 i 190 KS. Njegov je ispuh posebno prilagođen gradskim uvjetima vožnje, pa uz novi turbopunjač i kompresijski omjer, pruža puno momenta pri okretajima motora ispod 1.200 o/min.

Uz to spram uspješnog prethodnika štedi do 8 posto goriva. Motori nude više okretnog momenta na nižim okretajima, što će uz uštedu goriva stvarati i manje buke u kabini, a stil vožnje na niskim okretajima se približio onom kod velikih kamiona. Uz dizelske spomenimo i novi plinski Natural Power šest cilindarski motor snage 210 KS, kojim Eurocargo ne odustaje od vožnje u centrima velikih gradova, gdje je dizelašima vrijeme već pomalo odzvonilo.

Sigurnost i pomoć vozaču

Vozilo je dobilo EcoSwitch, EcoRoll, Lane Departure Warnig sustav (LDWS) te adaptivni tempomat, a svi su modeli od 12 do 19 tona dobili standardni ESP i Advanced Emergency Braking sustav (AEBS). Kao i kod velikih kamiona, LDWS kamera je smještena iza vjetrobrana na vrhu središnje konzole, a sustav će motriti na prelazak linije na kolniku pri brzinama većim od 55 km/h.

Tipkom na središnjoj konzoli moguće ga je isključiti, no pri svakom se startanju motora automatski aktivira. AEBS sustav kočenja u opasnosti aktivan je pri brzinama većim od 15 km/h. I on se tipkom na konzoli može isključiti, a automatski se aktivira kod pokretanja motora. Sustav djeluje kroz tri koraka. U prvom zvučnim i svjetlosnim signalom upozorava vozača na opasnost naleta na vozilo ispred njega. Ako vozač ne reagira, u drugom se koraku uz ista upozorenja lagano aktivira kočenje vozila. No, ako vozač i dalje ne reagira, sustav u trećem koraku aktivira mod punog kočenja.

EcoSwitch se odnosi na strategiju izmjene stupnja prijenosa. Sustav drži prijenos u šestom stupnju koliko je god to moguće i ograničava prebacivanja na niže do četvrtog stupnja, a ne kao prije do trećeg stupnja prijenosa. EcoRoll je poznata stvar kod 12 stupnjevanim mjenjačkih kutija i dobro će doći na brdovitom terenu, gdje će vozilo na nizbrdici odspojiti transmisiju od motora i ubrzavati inercijom uz minimalne otpore kotrljanju i osjetnu uštedu goriva.

Adaptivni tempomat (ACC) je aktivan na brzinama većim od 40 km/h i u stanju je pratiti vozila na udaljenosti do 120m. Za kraj spomenimo da vozila ukupne mase od 12 do 19 tona imaju već standardni sustav elektroničke stabilnosti vozila (Enhanced Vechicle Stability Control, EVSC).

Kratka vožnja

Novi smo Eurocrago kratko provezli predgrađem Torina. Uz policijsku pratnju izazvali smo veliko zanimanje prolaznika i ostalih vozača. U općem prometnom kaosu, Eurocargo se pokazao lako upravljivim i okretnim. Uz djelomično opterećenje motori su se lako nosili s naglim ubrzavanjima i usporenjima. Nismo bili na autocesti, pa nismo isprobali sve sigurnosne sustave , no ako rade kao kod Stralisa, onda će vozači biti više nego zadovoljni.

Motori nisu bučni, a kabine na neravninama gradskih ulica udobne. Zato uopće ne sumnjamo da će novi Eurocargo sigurno pobuditi veliko zanimanje prijevoznika u gradskom i prigradskom prometu, a tome u prilog ide i titula "International Truck od the Year 2016".

Ponuda Euro 6 motora

Tector

Cilindara

Obujam (l)

Snaga (kW/KS)

pri o/min

Moment (Nm)

pri o/min

5-160

4

4,5

118 / 160

2.200

680

1.100 - 1.600

5-160

4

4,5

139 / 190

2.200

700

1.100 - 1.600

5-210

4

4,5

154 / 210

2.500

750

1.400 - 1.800

7-220

6

6,7

162 / 220

2.500

800

1.250 - 1.900

7-250

6

6,7

184 / 250

2.500

850

1.250 - 2.050

7-280

6

6,7

206 / 280

2.500

1.000

1.250 - 1.950

7-320

6

6,7

235 / 320

2.500

1.100

1.250 - 1.900

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN Tri TGL-a za Hrvatski autoklub

Predstavnici autoklubova udruženih u Hrvatski autoklub preuzeli su krajem studenog tri nova MAN kamiona za uklanjanje i prijevoz vozila u...

K&B HR
Novosti
Novosti BioLNG EuroNet Iveco i Scania u konzorciju za širenje LNG-a

Konzorcij kojeg čine Iveco, Scania. Shell, Iveco Capital, DISA i Nordsol najavljuje dodatno širenje mreže punionica u Europi kao i...

K&B HR
Novosti
Novosti Scania Scania će isporučiti prve kamione s pantografom

U Njemačkoj sljedeće godine počinju testiranja kamiona s pantografom na javnim prometnicama, a za tu svrhu će Scania isporučiti ukupno...

K&B HR
Novosti
Novosti Mercedes-Benz X klasa Carlex X klasa Exy 6x6

Poljski tuner je objavio prilično realistične kompjutorske prikaze Mercedes-Benz X klase sa 6x6 pogonom.

K&B HR
Isporuke
Isporuke DAF Još 1.500 XF-ova za Girteku

Nakon što su početkom ove godine naručili prvih 500 komada, jedna od najvećih logističkih tvrtki u Europi, litvanska Girteka...

K&B HR
Novosti
Novosti Toyota-PSA Stiže Toyotin kompaktni dostavni model

Toyota je najavila da će u krajem 2019. predstaviti kompaktni dostavni model koji će nastati u suradnji s PSA grupom.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 17 MAN kamiona za Hrvatsku poštu

Hrvatska pošta nastavlja s obnovom voznog parka, a u najnoviju isporuku čini 17 MAN TGM i TGL kamiona.

K&B HR
Isporuke
Isporuke DAF 5 XF480 tegljača za Šimunić promet

Dugogodišnja suradnja tvrtke Šimunić promet d.o.o. i DAF-a nastavila se i ove godine. Tvrtka je preuzela 5 DAF XF480 tegljača iz...