Potvrda trijumfa
Potvrda trijumfa
  20.11.2015  |  16:52
Vrijeme čitanja: 7 min
Na test nam je stigla Scania R450 s 13-litarskim "SCR-Only" motorom, koju smo ovaj put provezli autocestom A1 do Zadra. Na premijernoj vožnji ovom relacijom potvrdila je stečenu reputaciju skromnog potrošača i visoko je postavila letvicu za buduće kandidate.

Početkom listopada prošle godine postavili smo rekord po niskoj potrošnji goriva na našoj testnoj ruti od Zagreba do Grobnika. Odnosno, postavila ga je Scania G410 sa "SCR Only" motorom i Eco-Roll funkcijom druge generacije, integriranom u GPS prediktivni tempomat s unaprijeđenim upravljačkim algoritmima. A mi smo samo sjedili za upravljačem, pratili cestu i pustili da ova sofisticirana tehnologija sama odradi svoj posao.

I po prvi put od kad testiramo kamione na toj relaciji, prosjek potrošnje u smjeru od Grobnika prema Zagrebu pao je ispod psihološke granice od 30 l/100km, dok je ukupni prosjek u oba smjera iznosio respektabilnih 31,57 l/100km. Stoga nas je razveselila najava dolaska ova Scanije R450, sestre blizanke po motoru, koja također koristi isključivo SCR tehnologiju za postizanje Euro 6 ispuha.

Njenih 40 konja više na papiru i 200 Nm okretnog momenta iz identičnog 13-litarskog motora sa šest cilindara u liniji trebalo bi ipak malo lakše savladavati uspone, što bi se moglo manifestirati ne toliko u performansama koliko u nižoj potrošnji goriva. Bez obzira što je ovaj put pogonska grupa upakirana ispod velike Topline R kabine.

N

ova testna ruta

S jedne strane, željeli smo ove dvije Scanije staviti bok uz bok i otkriti hoće li se naše pretpostavke ostvariti, no s druge strane, sjajna izvedba Active Prediction tempomata potaknula nas je na promjenu testne rute. Time smo u jednu ruku izgubili mogućnost njihove izravne usporedbe, ali smo zato dobili povoljnije uvjete za demonstraciju punog potencijala ove sjajne tehnologije.

Naime, dionice od Bosiljeva do Grobnika i obrnuto, relativno su ekstremne u pogledu topografije terena. Usponi i spustovi su manje-više konstantni, dugotrajni i prilično oštri. Tu kamion mora ili vuči ili kočiti dobar dio puta. Zato smo Scaniju Stremline R450 poveli na novu rutu autocestom A1 do Zadra. Dok je najviša točka na riječkom pravcu na 860 m nadmorske visine kod prijelaza za divljač Dedin, vrhunac zadarskog pravca je na nekih 630 m.n.m. i to na većem dijelu poteza od Ličkog Lešća do čvora Perušić.

Upravo je naša treća mjerna dionica između čvorova Žuta Lokva i Gornja Ploča idealna za iskorištavanje punih mogućnosti prediktivnog tempomata. Maksimalna visinska razlika na njoj iznosi oko 150 metara i karakterizira je veliki broj blagih uspona i padova, koji se često i nadovezuju jedan na drugog. Stoga se Scania često kotrlja u "Eco-Roll" načinu rada, što s oduzetim gasom u 12. stupnju prijenosa uz zatvoreni dovod goriva, što u "neutralu" s otvorenom transmisijom u "splitter" jedinici mjenjača.

Sustav nepogrešivo procjenjuje nagibe i odlučuje kad je optimalno samo oduzeti gas i pustiti vozilo da se kotrlja sa zatvorenim dovodom goriva, a kad je bolje odvojiti motor i eliminirati utjecaj njegovih unutarnjih otpora trenja i drugih mehaničkih gubitaka. Pri tom je tempomat prema našoj procjeni optimalno namjestiti na 82 km/h, a brzinu spuštanja na nizbrdicama na 89 km/h. Uz odabrani "Economy" način rada mjenjača, dopušteno odstupanje brzine iznosi -12/+0%, što preračunato znači -10/+0 km/h.

Dakle, sustav će oduzimanjem gasa prije vrha uspona ili prije početka nizbrdice namjerno dopustiti da brzina padne čak do 72 km/h (iako bi mogao to izvući i brže), jer zna da će potom potpuno besplatno, uz pomoć gravitacije ponovo nabrati brzinu. U ovom načinu rada "kočni tempomat" je potrebno namjestiti na brzinu barem 5 km/h višu od zadane vrijednosti na tempomatu. Naša postavka od +7 km/h dopušta, dakle, varijaciju brzine između 72 i 90 km/h, jer na strmijim spustovima retarder zna "popustiti" za taj 1 km/h u odnosu na zadanu vrijednost. Ali, ni mrvicu više od toga. O njegovim impresivnim performansama ćemo nešto kasnije.

Rezultat ovakvog stila vožnje je prosječna potrošnja goriva od 25,26 litara od Žute Lokve do Gornje Ploče i 19,40 litara u povratku, uz pristojan prosjek brzine od 79 km/h prema jugu i 82 km/h u suprotnom smjeru. To napominjemo zbog mogućih reakcija i komentara na "sporih 72 km/h". Inače, sve vrijednosti mjerenja prikazane su u tablici, pa ih nećemo pojedinačno komentirati. Samo da još istaknemo referentni ravničarski potez od Zagreba do čvora Karlovac, na kojoj je prosječna potrošnja iznosila 21,9 l/100km.

Dobar primjer funkcioniranja prediktivnog tempomata i "Eco-Rolla" je uspon na 7. kilometru autoceste od Lučkog, kod naselja Horvati – do vrha uspona kamion je usporio na 72 km/h, potom je na nizbrdici ubrzao do 90, i na kraju se slobodno otkotrljao u "neutralu" sve do putokaza za izlaz Zdenčina, postavljenom 1.000 metara prije samog čvora. Tu je brzina pala na 82 km/h i kamion je znajući da je pred njim ravnica samo nastavio lagano vući u 12. stupnju prijenosa. Odlične i naizgled nerealne rezultate od Gornje ploče do čvora Zadar 1 i od Bosiljeva do Zagreba (utjecaj spusta od tunela Sv. Rok do Masleničkog mosta i čvora Posedarje, te spusta od Bosiljeva do Karlovca) treba naravno pripisati topografiji terena.

Maksimalne vrijednosti potrošnje su, sasvim logično, zabilježene prilikom penjanja od Bosiljeva do Male Kapele – 36,9 litara prosječno na čitavoj mjernoj dionici i od Posedarja do Gornje Ploče – 48,0 litara prosječno na čitavoj mjernoj dionici. Smatramo da su i ovi rezultati više nego odlični s obzirom na visinske razlike početnih i ciljnih točaka te ostvarene prosjeke brzine od 78 km/h na Kapeli i 75 km/h na Sv. Roku.

Visoke vozne performanse

Motor DC13 147 zahvaljujući izostanku EGR-a ipak nešto lakše diše, a i konstrukcijski je jednostavniji. Primjerice, umjesto turbopunjača varijabilne geometrije ima obični, "fiksni" turbo, koji mu osigurava sasvim dovoljno zraka u praktički svim radnim režimima. Područje najvećeg okretnog momenta proteže se od 1.000 do 1.300 o/min, iako je zeleno polje na brojaču okretaja označeno od 1.100 do 1.500 okretaja.

Uz direktni mjenjač GRS895R, pogonsku osovinu s jednostrukom redukcijom R780 i prijenosnim omjerom 2,59 te gume serije 70, motor se pri namještenoj putnoj brzini od 82 km/h okreće s nekih 1.120 o/min, a na maksimalno dopuštenih 90 km/h oko 1.230 o/min. Motor pokazuje izuzetnu elastičnost, pa neke uspone tvrdoglavo savladava i u 12. stupnju sa svega 900 o/min, ali samo ako je siguran da će u tome uspjeti ustrajati do kraja. Na oštrijim usponima zna odmah iz 12. prebaciti u 10. stupanj i punim plućima s 1.300 do 1.500 o/min s približno 60-70 km/h vući gotovo do samog vrha.

Na takvim prijevojima također zna iz 10. stupnja izbaciti ravno u N, i s aktiviranom Eco-Roll funkcijom uz pomoć inercije dokopati se nizbrdice. Prilikom penjanja od Masleničkog mosta do tunela Sv. Rok najniža brzina vožnje je iznosila 57 km/h, što je Scania održavala u 9. stupnju s 1.500 o/min. Bezbrižno i sigurno spuštanje maksimalnom dopuštenom brzinom na dugim nizbrdicama oko tunela Sv. Rok i Mala Kapela osigurao nam je novi Scania Retarder R4100 s "freewheeling" funkcijom. Riječ je o potpunom mehaničkom odvajanju retardera od vratila u mjenjaču kad nije u funkciji, kako bi se eliminirao utjecaj unutarnjih otpora na potrošnju goriva.

Dakle, ostali retarderi bez te funkcije stalno pomalo koče vozilo, jer je trenje među njihovim pokretnim dijelovima prisutno i dok se okreću "u prazno". Odvajanje i spajanje obavlja posebna spojka koja ujedno i sinkronizira okretaje izlaznog vratila mjenjača i retardera. Model R4100 pruža čak 4.100 Nm kočnog momenta, dok pri nižim brzinama razvija čak 25% više kočne snage od modela R3500. Iako se čini da je finoća upravljanja preko ručice na stupu upravljača malo poboljšana, rukovanje pri manjim brzinama je još uvijek prilično grubo. Stoga je prilikom zaustavljanja ili pri malim brzinama vožnje (s mjenjačem u donjoj grupi) ugodnije koristiti papučicu kočnice za kontrolu retardera.

Sve u svemu, i ovaj put smo se testa jedne Scanije vratili više nego zadovoljni, kako rezultatima mjerenja, tako i ukupnim dojmovima iz vožnje. Na kvalitetu ovjesa, upravljanja i kočenja, ili ergonomiju vozačevog radnog mjesta nismo trošili riječi, jer se o tome već sve zna. Scania R je trenutno najstariji model na tržištu i o njenim kvalitetama su ispisane već silne stranice časopisa. Moramo konstatirati da te godine jako dobro nosi i da se bore uopće ne vide.

Dizajn eksterijera i interijera još uvijek djeluje elegantno i moderno, iako neki detalji traže  usklađivanje s vremenom i dometima konkurencije – primjerice, veličina i način rukovanja hladnjakom. A opet, u nekim drugim detaljima, poput izvedbe stepenica i uvučenog praga kabine, nadmašuje i puno novije konkurente. No, do premijere novog modela, mi ćemo se još imati prilike družiti s dobrom, starom R serijom, pa već za sljedeći broj najavljujemo test "Kraljice ceste" – modela R730, i to na istoj ruti do Zadra.

Scania Streamline R450 LA4x2MNA Euro 6 SCR
MOTORVodom hlađeni redni šest cilindarski  motor s turbokompresorom i intercoolerom, četiri ventila po cilindru, samo SCR, DPF sustav, XPI ubrizgavanje, tlak ubrizgavanja 2.400 bara, Euro 6
TipScania DC13 147 450
Obujam12.700 ccm
Provrt x hod130x160 mm
Stupanj kompresije18,0:1
UbrizgavanjeScania XPI
Najveća snaga331 kW (450 KS)
Pri1.900 o/min
Najveći okretni moment2.350 Nm
Pri1.000 - 1.300 o/min
PRIJENOS SNAGE 
Spojka Automatizirana, elektro-hidraulično aktivirana, suha spojka s jednom lamelom
Mjenjač Opticruise GRS895R
Stupnjevi prijenosa za kretanje naprijed 11,32 / 9,13 / 7,21 / 5,81 / 4,65 / 3,75 / 3,02 / 2,44 / 1,92 / 1,55 / 1,24 / 1,00
Stupnjevi prijenosa za kretanje unatrag11,00 / 8,88
Prijenosni omjer diferencijala i=2,59
OSOVINE I OVJES 
Prednji krajParabolične lisnate opruge 2x32mm, stabilizator, teleskopski amortizeri, nosivost 7,5 t
Stražnji krajScania R780 pogonska osovina, jednostruka redukcija, električki upravljani zračni ovjes s četiri zračna jastuka, hod 250 mm, teleskopski amortizeri, stabilizator, dopušteno opterećenje stražnje osovine 11,5 t
PneumaticiNaprijed Michelin Savergreen 315/80 R 22,5 XF, straga 315/70 R 22,5 XD
Naplatci9,00x 22,5 laki naplatci
UPRAVLJAČKI SUSTAV 
TipHidraulički
Prijenosni omjer17-20,0:1
Promjer kola upravljača460 mm
KOČIONI SUSTAV 
Radne kočniceDvokružni sustav na stlačeni zrak s disk kočnicama, EBS, ABS, ASR, isušivač zraka, upravljanje opterećenjem preko EBS-a, parkirna kočnica djeluje na stražnje kotače
Motorna kočnica256 kW pri 2.400 o/min
UsporivačScania retarder R4100D, 500 kW, 4100 Nm
ELEKTRIČNI SUSTAV 
Akumulatori2x 12V 225Ah
Altenator130 A
OsvjetljenjeH7
DIMENZIJE I MASE 
Međuos. razmak3.700 mm
D x Š x V6.040 x 2.500 x 3.960 mm
Masa praznog vozila7.400 kg
KABINATopline spavaća kabina, dužina 2.260 mm, širina 2.430 mm, visina  bez krovnog spojlera 3.860 mm, ovjes sa zračnim jastucima u 4 točke, vozačko i suvozačko sjedalo sa zračnim ogibljenjem, integrirani nasloni za glavu i sigurnosni pojasevi u 3 točke, visina kabine od tunela motora do krova 2.220 mm, visina na podu kabine 2.230 mm, donji ležaj 2.050x700-900x165 mm, gornji ležaj 1.960x600x165 mm
OPREMAAutomatski klima uređaj, putno računalo / dijagnostički sustav, Cruise Control s Active Prediction sustavom, ESP i SDS sustav, električno namještanje i grijanje vanjskih retrovizora, električni podizači stakla, multifunkcionalni upravljač podesiv po visini i nagibu, CD audio uređaj, hladnjak za hranu i piće, prednja svjetla za maglu, vanjski štitnik od sunca, centralno daljinsko zaključavanje, vjetrobransko staklo zatamnjeno, EU-Prednji retrovizor na sredini, osvjetljenje stepenica za vozača i suvozača, aero-paket i krovni otvor, bočna oplata u boji kabine

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Novosti
Novosti Scania 14.000 km kroz Južnu Ameriku

U sklopu lansiranja nove generacije u Južnoj Americi, Scania je s dva S 500 kamiona prevalila 14.000 km od juga Brazila do Perua.

K&B HR
Novosti
Novosti Ford Ford je najprodavanija marka gospodarskih vozila u Europi

S isporučenih 380.900 lakih gospodarskih vozila u Europi, Ford je ostvario najbolji rezultat u prodaji u posljednjih 25 godina te je...

K&B HR
Isporuke
Isporuke DAF 540 XF-ova za Hegelmann

Njemačka prijevoznička tvrtka Hegelmann Transporte Group će tijekom ove i sljedeće godine preuzeti 540 DAF XF tegljača.

K&B HR
Novosti
Novosti Dakar 2019 Na Dakaru ništa novo

Jedan od najtežih Dakara posljednjih godina još jednom je završio pobjedom Kamaza, trećom u nizu te ukupno 16., a ovo je bila i...

K&B HR
Novosti
Novosti Hella MAN TGX kao Hella show truck

Hella je predstavila novi show truck za ovogodišnju sezonu, a radi se MAN TGX-u u karakterističnoj žutoj Hella boji, koji je opremljen...

K&B HR
Isporuke
Isporuke Iveco 30 Stralisa NP za Jost Group

Jost Group je preuzeo 30 Stralisa NP što je još prvi korak u konverziji 35% flote na LNG do 2020.

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen i Ford Partnerstvo Volkswagena i Forda

Dva proizvođača su najavili suradnju na globalnoj razini na području lakih gospodarskih vozila pri čemu neće biti uzajamnog...

K&B HR
Novosti
Novosti Dakar 2019 Karginov diskvalificiran, Iveco osvojio etape

Peta i šesta dionica donijele su dosta uzbuđenja, ali i problema pri čemu je najgore prošao Andrej Karginov koji je diskvalificiran...