Vidljivost 360 stupnjeva
Vidljivost 360 stupnjeva
  05.09.2015  |  15:42
Vrijeme čitanja: 1 min
Volvo je razvio sustav koji omogućuje pregled cijele situacije oko vozila kombiniranjem informacija iz različitih izvora i sugerirajući vozaču što napraviti kako bi se izbjegla nesreća.

Tehnologija je u fazi testiranja i na tržištu bi se mogla pojaviti za nekoliko godina. Sustav se sastoji od komunikacijske platforme koja objedinjuje informacije kamera, radara i senzora postavljenih na svim stranama vozila čime se omogućuje pregled situacije 360 stupnjeva oko vozila svakih 25 milisekundu.

Moguće je registrirati i razlikovati pješake, bicikliste i druga vozila te odrediti njihovu brzinu i smjer kretanja. Na ovaj način sustav predviđa scenarij događaja pet sekundi unaprijed ovisno o smjeru i brzini kretanja vozila te ostalih sudionika u prometu te upozorava vozača u slučaju da taj scenarij može uključiti neki incident.

Iako su predviđene i mogućnost automatskog zaustavljanja ili izbjegavanja udarca, kod kamiona je stvar malo složenija nego kod automobila. Budući da je svaki kamion drugačije opterećen automatsko kočenje ili izbjegavanje potencijalno može donijeti više problema od enventualne nesreće koju želimo izbjeći. Stoga je potrebno usavršiti sustav do te mjere da reagira ovisno o veličini i načinu opterećenja vozila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Prvi Actros 5 isporučen hrvatskom kupcu

Transporti Domjančić prva je hrvatska tvrtka kojoj je isporučen novi Actros 5.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 8 TGS-ova za Hrvatske šume

Hrvatske šume su preuzele osam novih MAN TGS tegljača s BENALU poluprikolicama što će im omogućiti maksimalno iskorištavanje...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Amarok ABT Amarok s 306 KS

Volkswagen Amarok je najjači pick-up u Europi, ali ako vam to nije dovoljno ABT se pobrinuo i napravio 50 KS jaču izvedbu.

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Trucks Moćni FMX za MiTeh d.o.o.

Poduzeće MiTeh d.o.o. je svoj vozni park nedavno obogatilo novim Volvo FMX 8x6 vozilom posebno konstruiranim za izazovne zadatke u teškim...

K&B HR
Novosti
Novosti Nissan Navara Snažnija, pametnija i štedljivija Navara

Unaprijeđena Nissan Navara osim dotjerivanja vanjskog izgleda donosi snažnije i čistije motore s manjoj potrošnjom te ugradnju...

K&B HR
Isporuke
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarine Veće cestarine za Euro 6 kamione u Austriji

Austrija će od od početka sljedeće godine za oko četiri posto povećati cestarine za Euro 6 kamione.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High 1894 Edition Rođendansko izdanje

Renault Trucks je obilježio 125. rođendan s posebnim izdanjem T High 1894 Edition, a proizvest će se samo 125 ovakvih vozila.