Dvostruko bolji
Dvostruko bolji
  04.09.2015  |  16:54
Vrijeme čitanja: 4 min
Testirali smo Volvo FH s dvostrukom spojkom i prednjim neovisnim ovjesom. Dvostruki dobitak za dvostruko bolje performanse upravljanja vozilom.

Ovaj test smo zamisli malo drugačije od našeg uobičajenog. Krenuli smo autocestom prema Rijeci i vrlo brzo odlučili sići s autoceste i nastaviti starom lokalnom cestom, a kojom smo se i vraćali do Karlovca. Dva su razloga za ovakvo postupanje. Prvi je bitno manja ukupna masa kompozicije, radi koje mjerenje potrošnje na našoj standardnoj ruti ne bi imalo previše smisla.

Drugi razlog su neovisni prednji ovjes i mjenjačka kutija s dvostrukom spojkom, čije osobine bolje dolaze do izražaja na magistralnoj cesti s brojnim zavojima, usponima i nizbrdicama. I zato vam podatke o ostvarenoj potrošnji nećemo pokazati, već ćemo samo napomenuti da su na razini onoga što biste od Volva i sami očekivali.

Odlična ergonomija

Kako smo vas o novom FH modelu već puno puta izvještavali, ovaj ćemo se put osvrnuti samo na unutrašnjost i vozne osobine. Želimo pohvaliti ergonomiju i preglednost s vozačkog mjesta. Za ergonomiju su zaslužne suvremeno dizajnirana instrumentna ploča i središnja konzola, s logički razmještenim komandama. Multifunkcionalni upravljač ima puno tipki, no njihovo je korištenje jednostavno i intuitivno.

A ono što ponajviše veseli, je samo držanje i okretanje obruča upravljača na zavojitoj i neravnoj cesti. Za preglednost u svim smjerovima su prije svega zaslužna izvrsna vanjska ogledala, čiji je dizajnerski iskorak posve podređen funkcionalnosti. To znači da kućišta ogledala minimalno ometaju vidljivost u križanjima i kružnim tokovima.

IFS = sjajna upravljivost

Iznova nas je oduševio prednji IFS neovisni ovjes. Vožnja po neravnoj podlozi i pri većim brzinama nikad nije bila tako laka i sigurna. Miran upravljač održava vozilo na zadanom pravcu u svim uvjetima i stanju površine podloge, pa tijekom vožnje po zavojima uz serijski ESP sustav možete uživati kao u svom osobnom automobilu. Nema prenošenja vibracija s podloge na kolo upravljača, što će vozači znati cijeniti. Kompozicija uistinu ide kao po šinama, a preciznost upravljanja zaista se može mjeriti s onom kod luksuznijih osobnih automobila.

Užitak je velik, a to vas pomalo tjera i na sve veću brzinu prolaska zavojitom cestom. Ako pretjerate aktivirat će se ESP sustav, koji će naprosto oduzeti gas i parcijalno prikočiti pojedine grupe kotača, kako bi kompozicija sigurno zadržala zadanu putanju. U stvari, svaki puta kada se sustav uključi, vozač je napravio pogrešku i ugrozio sebe i ostale sudionike u prometu. Na uskoj smo cesti isključili LKS (engl. Lane Keeping Support) sustav koji uporno upozorava da ste nagazili na lijevi ili desni rub kolničke trake. Sustav neće reagirati jedino kada svoju namjeru prelaska oznaka na kolniku najavite pokazivačem smjera.

I kada krenete u pretjecanje ili promjenu voznog traka, na vas pazi i LCS (engl. Lane Changing Support) sustav, koji će vas lampicom na stupu nosača vjetrobrana upozoriti na prisustvo vozila u mrtvom kutu. Sjajna rješenja koja forsira Volvo i iznova podsjeća na svoje zasluge u razvoju i primjeni naprednih sigurnosnih sustava.

Mjenjač u radu briljantan

I-Shift s dvostrukom spojkom već smo isprobali u Španjolskoj, no tek nas je ovaj domaći test posve uvjerio da se radi o trenutno ponajboljoj mjenjačkoj kutiji na tržištu. Osmjeh na licu dobili smo već pri prvom kretanju s mjesta i nismo ga skidali tijekom cijelog testa. Na staroj magistralnoj cesti kroz Gorski Kotar neizbježna su i povremena pretjecanja sporih vozila, što predstavlja poseban izazov za jedan tegljač s poluprikolicom.

Međutim, Volvo je to odrađivao pravom lakoćom, zahvaljujući sjajnoj pogonskoj grupi. I-Shift mjenjač s dvostrukom spojkom u tim je situacijama iz Euro 6 motora snage 500 KS izvlačio maksimalne performanse, bez prekida u prijenosu okretnog momenta. Stoga su ubrzavanja snažna i kontinuirana. A takvo je i djelovanje motorne kočnice, jer prilikom izmjene stupnjeva naniže nije prekinuto razdvajanjem spojki. Pri kretanju s mjesta i u svim situacijama kada mjenjač preskače dva ili više stupnjeva prijenosa, odvajaju se obje spojke.

To rezultira tek nešto manjom brzinom izmjene, usporedivom s klasičnim I-shift mjenjačem. Kada krenu izmjene jednog po jednog stupnja, odvajanje jedne i spajanje druge spojke odvijaju se simultano, odnosno gubitka brzine, i to podjednako na nizbrdici i na uzbrdici. Tada nema nikakvog, niti najmanjeg trzaja pri izmjeni stupnja prijenosa, a vozač primjećuje tek promjenu zvuka motora. I eventualno vidi munjevit pomak kazaljke broja okretaja motora naniže. Tijekom promjena iz 6. u 7. stupanj i obratno, a to odgovara prebacivanju između donje i gornje grupe u planetarnom prijenosniku, sada već poznata "powershifting" metoda izmjene zbog potrebe rasterećenja prijenosnika nije moguća.

Ovisno o trenutnim uvjetima vožnje, upravljačka jedinica mjenjača (GCU) se ponekad može odlučiti sekvencijalnu izmjenu u prvi susjedni stupanj prijenosa odraditi uz razdvajanje obje spojke. Tijekom vožnje je postavljeno osnovno pravilo prema kojem su "powershift" promjene relativno rijetke u donjoj grupi, a učestalije među višim stupnjevima prijenosa i pri težim radnim uvjetima (usponi, zavoji, gradska vožnja sa semaforima i kružnim tokovima, i sl.).

Po pitanju raspoloživih modova rada mjenjača sve je već dobro poznato. Predzibor se odrađuje ručicom u sklopu sjedala vozača, s automatskim i ručnim (manualnim) načinom rada te "Economy" ili "Power" programom te "Limp-home" funkcijom. Kao opcija dostupne su i komande mjenjača na instrumentoj ploči. Tada su na raspolaganju četiri tipke, uz izostanak mogućnosti izbora "Economy" ili "Power" programa te ručnog načina rada, a nema ni "Limp-home" funkcije.

Volvo FH 500 I-Shift Dual Clutch
MOTORVodom hlađeni redni šest cilindarski motor s turbokompresorom i intercoolerom, četiri ventila po cilindru, SCR+nehlađeni EGR+DPF sustav, Euro 6
TipVolvo D13K 500
Obujam12.777
Provrt x hod131x158 mm
Stupanj kompresije17:1
Ubrizgavanjepumpa-brizgaljka
Najveća snaga375kW (500 KS)
Pri1.400 - 1.800 o/min
Najveći okretni moment2.500 Nm
Pri1.000 - 1.400 o/min
PRIJENOS_SNAGE 
Spojka Automatizirana, pneumatski aktivirana, suha spojka s jednom lamelom, promjer 430 mm
Mjenjač I-Shift SPO 2812, overdrive
Stupnjevi prijenosa za kretanje naprijed 11,73 / 9,21 / 7,09 / 5,57 / 4,35 / 3,41 / 2,70 / 2,12 / 1,63 / 1,28 / 1,00 / 0.78
Prijenosni omjer diferencijala i=3,08
OSOVINE I OVJES 
Prednji krajParabolične lisnate opruge, stabilizator, teleskopski amortizeri, nosivost 7,5 t
Stražnji krajVolvo RSS1344C pogonska osovina, jednostruka redukcija, zračni ovjes s četiri zračna jastuka, dopušteno opterećenje stražnje osovine 13,0 t
PneumaticiMichelin Energy XFA2 385/55 R 22,5, serijski 315/70 R 22,5
NaplatciMichelin X Line Energy 315/70 R 22,5, serijski 315/70 R 22,5
UPRAVLJAČKI_SUSTAV 
Prijenosni omjer20,0:1
TipZF 8098
Promjer kola upravljača450 mm
KOČIONI SUSTAV 
Radne kočniceDvokružni sustav na stlačeni zrak s disk kočnicama, ABS, EBS, ESP, ASR, Hill holder, isušivač zraka, upravljanje opterećenjem preko EBS-a, parkirna kočnica djeluje na prednje i stražnje kotače
Motorna kočnicaWEB+, 375 kW pri 2.300 o/min
ELEKTRIČNI SUSTAV 
Akumulatori2x 12V 225Ah
Altenator150 A
OsvjetljenjeBi-Xenon
DIMENZIJE I MASE 
Međuos. razmak3.800 mm
D x Š x V6.211 x 2.518 x 3.870 mm
Masa praznog vozila

7.728kg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Novosti
Novosti Scania 14.000 km kroz Južnu Ameriku

U sklopu lansiranja nove generacije u Južnoj Americi, Scania je s dva S 500 kamiona prevalila 14.000 km od juga Brazila do Perua.

K&B HR
Novosti
Novosti Ford Ford je najprodavanija marka gospodarskih vozila u Europi

S isporučenih 380.900 lakih gospodarskih vozila u Europi, Ford je ostvario najbolji rezultat u prodaji u posljednjih 25 godina te je...

K&B HR
Isporuke
Isporuke DAF 540 XF-ova za Hegelmann

Njemačka prijevoznička tvrtka Hegelmann Transporte Group će tijekom ove i sljedeće godine preuzeti 540 DAF XF tegljača.

K&B HR
Novosti
Novosti Dakar 2019 Na Dakaru ništa novo

Jedan od najtežih Dakara posljednjih godina još jednom je završio pobjedom Kamaza, trećom u nizu te ukupno 16., a ovo je bila i...

K&B HR
Novosti
Novosti Hella MAN TGX kao Hella show truck

Hella je predstavila novi show truck za ovogodišnju sezonu, a radi se MAN TGX-u u karakterističnoj žutoj Hella boji, koji je opremljen...

K&B HR
Isporuke
Isporuke Iveco 30 Stralisa NP za Jost Group

Jost Group je preuzeo 30 Stralisa NP što je još prvi korak u konverziji 35% flote na LNG do 2020.

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen i Ford Partnerstvo Volkswagena i Forda

Dva proizvođača su najavili suradnju na globalnoj razini na području lakih gospodarskih vozila pri čemu neće biti uzajamnog...

K&B HR
Novosti
Novosti Dakar 2019 Karginov diskvalificiran, Iveco osvojio etape

Peta i šesta dionica donijele su dosta uzbuđenja, ali i problema pri čemu je najgore prošao Andrej Karginov koji je diskvalificiran...