International Truck of the Year
International Truck of the Year
  26.08.2015  |  12:01
Vrijeme čitanja: 7 min
Renault Trucks T je aktualni kamion godine. Tome se osim velikog pljeska nema što niti dodati, niti oduzeti. Udoban, dovoljno prostran, tih i štedljiv, T model se polako uvlači pod kožu

Kabina u tlocrtu ima trapezni oblik, što znači da je sprijeda malo uža (2,3 m), a straga šira (2.46 m). Uži prednji dio time podsjeća na Premium, a širi stražnji dio i posebno u kabini s ravnim podom, na Magnum. Vjetrobran pod nagibom od 12 stupnjeva i trapezni oblik kabine smanjuju koeficijent otpora zraka, što pozitivno utječe na potrošnju.

To je svojstvo zadržano od Premiuma, dok nova kabina svojom udobnošću i odličnom zvučnom izolacijom podsjeća na Magnum. I to je zapravo ideja novog T modela, koji je uzeo sve ono najbolje od Premiuma i Magnuma.

Prepoznao je to i međunarodni stručni novinarski žiri i T modelu dodijelio prestižnu titulu International Truck of the Year 2015. I sada je taj model došao na test u Hrvatsku. Velika čast i još veće zadovoljstvo za ekipu za upravljačem.

Optifuel

Ovaj već poznati naziv u Renault Truck gami vozila odnosi se na paket štednje goriva. U njega je u nekim zemljama uključena o posebna obuka vozača, jer jedino vozač i kamion u timskom radu mogu polučiti i optimalni rezultat.

Po pitanju kamiona, paket uključuje aero paket i aerodinamičnu bočnu zaštitnu oplatu s posebnim gumenim dodacima iznad i ispod oplate. Kick-down na pedali gasa možete zaboraviti, jer je isključen, a motor se trudi lagano ubrzavati i optimalno koristiti ravnu karakteristiku okretnog momenta koja kreće od 1.000, a završava na 1.400 o/min.

Kompresor zraka radi samo kad je potrebno, a radi uštede goriva zaliha komprimiranog zraka uglavnom se nastoji osigurati tijekom usporavanja ili održavanja brzine na nizbrdicama. Mjenjačka kutija radi s EcoCruise programskim paketom, koji također pazi na svaku kap goriva.

Niti klima uređaj ne radi stalno, već se isključuje kad nije prijeko potreban. Cilj je osigurati ugodnu temperaturu u kabini, ali spriječiti pretjerivanja i nepotrebno rasipanje goriva.

Prostrana unutrašnjost

Usprkos niže postavljenoj kabini i motornom tunelu visine 200 mm, prostora ima sasvim dovoljno. Ergonomski zakošen središnji dio kokpita ne ometa bitno prohodnost po kabini. Prostrani ležajevi pružaju udoban smještaj za dvočlanu posadu.

No, kako je češći slučaj da je na putu samo jedan vozač, gornji krevet se brzo i jednostavno može pretvoriti u dodatni prtljažni prostor, preklapanjem njegovog prednjeg segmenta prema gore. Donji ležaj se može dodatno razvući do širine 800 mm, što očito postaje standard u industriji.

Na prošlogodišnjem dvodnevnom testiranju u Italiji, koje je uključivalo i noć provedenu u kabini, imali smo se već prilike uvjeriti se u kvalitetu boravka u T seriji. Iznova ističemo dodatni zastor, koji u uvjetima ekstremno hladnog vremena zaklanja samo ležajeve, pa se taj prostor jače grije od ostatka kabine. Uzorno je riješeno i rukovanje velikim hladnjakom s električnom bravom, smještenim ispod ležaja.

Pohvale zaslužuje novi sklop upravljača s tipkama na gornjoj i donjoj strani, kojima se jednostavno i logično upravlja tempomatom ili se kreće kroz izbornike velikog središnjeg zaslona na novoj instrumentnoj ploči. Upravljanje tempomatom je riješeno na jedinstven način na tržištu. Okretnim prekidačem na središnjem dijelu kokpita odabere se željena funkcija - limitator brzine, obični tempomat ili adaptivni tempomat.

A tipkama na lijevoj strani obruča upravljača zadaje se željena brzina, uz mogućnost memoriranja dvije vrijednosti (tipke S1 i S2). Čitava instrument ploča, uključujući i središnji zaslon, vrlo je pregledna uz visoke mogućnosti personalizacije. Svaki vozač može po svom ukusu presložiti tipke na instrument ploči, te može odabrati preferirani prikaz funkcija na središnjem zaslonu.

Sustav će to zapamtiti i vezati namještene postavke uz vozačku karticu digitalnog tahografa. Sjajno rješenje koje pamti postavke do 10 vozača, prije svega će veseliti ekipu u velikim flotama, gdje vozači učestalo mijenjaju vozila. Umetanjem kartice u tahograf, vozilo će identificirati vozača i automatski se prebaciti na njegove postavljene postavke, uključujući sustav grijanja i klimatizacije.

Zavidna upravljivost

T serija je dobila i temeljito rekonstruiran ovjes kabine, kao i ovjes prednje te stražnje osovine. Zanimljivo, ovaj tegljač je i na prednjoj osovini bio opremljen opcionalnim zračnim ovjesom, što nije baš učestalo na testnim vozilima. Stoga je bio pod posebnim povećalom.

Možemo načelno konstatirati da je kultiviran i udoban, ali ne i tako mekan kao što bi se od jednog Francuza moglo očekivati. Većinu neravnina na kolniku apsorbira glatko i nježno, ali na ponekim rupama i pogotovo na dilatacijama mostova i vijadukata zna prilično udariti, tako da se strese čitava kabina. Drugim riječima, subjektivni dojam što ga prednji zračni ovjes ostavlja, ne razlikuje se bitno od standardnog mehaničkog ovjesa s paraboličnim oprugama.

Uostalom, takve smo dojmove stekli i na testu u Italiji. Ovakva karakteristika ovjesa niti najmanje ne škodi kvaliteti upravljanja. Štoviše, osigurava precizno i mirno vođenje vozila kroz zavoje, bez pretjeranog naginjanja, što smo iskušali na zavojitoj Jadranskoj magistrali. Ukupno gledano, vozne osobine u konačnici ocjenjujemo visokom ocjenom, zahvaljujući visokoj preciznosti upravljačkog sustava te dobrom držanju smjera i filtraciji vibracija što se s podloge prenose do ruku vozača.

Ručna kočnica je u stvari tipkalo. Sama se otpušta pri kretanju s mjesta, pa se može koristiti i kao pomoć pri kretanju na uzbrdici. Ručica retardera je napokon na desnoj strani kao i kod konkurencije, a tu su još ručice mjenjača i komande audio sustava.

Optiroll

Cruise Control sustav, koji se aktivira okretnim prekidačem na središnjoj konzoli, pruža funkcije konvencionalnog ili adaptivnog tempomata (za održavanje sigurnog razmaka do vozila ispred), ali još uvijek ne koristi GPS informacije o topografiji terena za predviđanje optimalnog režima vožnje. Vozač putem izbornika na središnjem zaslonu može odabrati neki od tri načina rada sustava.

Pri odabiru moda ACC1 Optiroll koristi raspon od -5 do +8 km/h u odnosu na zadanu brzinu krstarenja. ACC2 je tvornički namješten na raspon od -3 do +5 km/h, a ACC3 na raspon od 0 do +3 km/h u odnosu na zadanu brzinu krstarenja. Čim je raspon odstupanja od zadane brzine veći, više je prostora za vožnju na „leru“, gdje se kinetička energija kompozicije i sila gravitacije koriste za smanjenje potrošnje goriva. Pri tom se donekle smanjuje i prosječna putna brzina, no u konačnici se radi tek o minutama.

Ukoliko gornja granica odstupanja od namještene brzine prelazi 90 km/h, sustav će kratkotrajno dopustiti i prekoračenje brzine, ali ne preko 93 km/h i ne dulje od 45 sekundi. Tada će nastojati motornom kočnicom i retarderom vratiti brzinu u dopuštene okvire, kako se prekoračenje ne bi zabilježilo na digitalnom tahografu, odnosno vozačevoj kartici.

Optiroll funkcija nam je ovom prilikom bila vezana isključivo uz vožnju na tempomatu, no ako uvjeti u vožnji dopuštaju, putem izbornika na središnjem zaslonu postavke se mogu i promijeniti, tako da se Optiroll aktivira svaki puta kada vozač pusti gas.

Test ruta

Vozili smo svojim standardnim načinom, s tempomatom namještenim na 82 km/h. Koristili smo ACC1 način rada, pa je odstupanje od namještene brzine iznosilo -5 do +8 km/h.

Dakle, kamion je na nizbrdicama ubrzavao do 90 km/h, a potom je tu brzinu uz pomoć motorne kočnice i retardera bez problema održavao. Kad su okolnosti dozvoljavale, aktivirala se Optiroll funkcija omogućivši slobodno kotrljanje s odvojenom pogonskom grupom. Sustav je dopuštao da brzina pri tome padne i do 77 km/h, nakon čega bi se ponovno i bez trzaja aktivirala pogonska grupa, a vozilo lagano i bez posebnog napora ubrzavalo do zadanih 82 km/h.

Performanse kamiona s odličnim Optidriver automatiziranim mjenjačem iz vlastite kuće i Voith retarderom ocjenjujemo najvišom ocjenom. Kada vozilo aktivira motornu kočnicu mjenjač smanjuje stupanj prijenosa i podiže okretaje na oko 2.000 /min, a ako to nije dovoljno, okretaji se dižu i do 2.300 o/min. Tada motorna kočnica usporava snagom od 303 kW (412 KS).

Naš je T model uredno bilježio i potrošnju AdBlue dodatka, koja je na najzahtjevnijem dijelu naše rute iznosila 2,8 l/100km. Tijekom testa dosta su nas ometali radovi na cesti, koji su nas usporavali na 60 km/h, a kroz tunel Sleme na posve niskih 40 km/h.

Zato smo sigurni da bi u normalnim uvjetima vožnje, uz veću prosječnu putnu brzinu i potrošnja bila još niža, iako se ni ostvarenim rezultatima prikazanima u tablici zaista se nema što prigovorati. Nije teško zaključiti da T model čeka svijetla budućnost, što su jasno demonstrirali i prijevoznici koje smo sretali na našoj ruti.

Očito vrijedi ona narodna, dobar glas daleko se čuje.

DIONICAZagreb BosiljevoBosiljevo GrobnikGrobnik BosiljevoBosiljevo Zagreb-DemerjeZagreb GrobnikGrobnik Zagreb-DemerjeUkupno
Udaljenost (km)64,2073,1073,1061,00137,3134,1271,4
Prosječna brzina (km/h)81,0973,1077,0880,0976,6378,4277,51
Potrošnja (l/100 km)28,0443,0939,8119,6736,0530,6533,38
Ukupna masa vozila (kg)39.160

 

Renault Trucks T 460.18 Optifuel
MOTORVodom hlađeni R6 motor s turbokompresorom i intercoolerom, bregasta osovina u glavi s četiri ventila po cilindru, nehlađeni EGR sustav (djelomična recirkulacija), DOC+SCR+DPF sustav, Euro 6 norma
TipDT11
Obujam10.837 ccm
Provrt x hod123 x 152 mm
Stupanj kompresije17:1
Ubrizgavanjecommon-rail (1.700 bar)
Najveća snaga338 kW (453 KS)
Pri1.800 o/min
Najveći okretni moment2.200 Nm
Pri1.000 - 1.400 o/min
PRIJENOS_SNAGE 
Spojka automatizirana, pneumatski aktivirana, suha spojka s jednom lamelom Ø 430 mm
Mjenjač Optidriver AT 2412E; optimizirana FUEL ECO strategija izmjene stupnjeva
Stupnjevi prijenosa za kretanje naprijed 14,94 / 11,73 / 9,04 / 7,09 / 5,54 / 4,35 / 3,44 / 2,70 / 2,08 / 1,63 / 1,27 / 1,00
Prijenosni omjer diferencijala i=2,64
OSOVINE I OVJES 
Prednji krajKruta osovina nosivosti 7,5 tona sa zračnim ovjesom, dva jastuka,stabilizator, teleskopski amortizeri
Stražnji krajPogonska osovina P13170 tehničke nosivosti 13 tona, jednostruka redukcija, elektronički upravljani zračni ovjas s dva jastuka, teleskopski amortizeri, stabilizator
PneumaticiNa testu: Michelin X Line Energy 315/70 R 22.5 Z/D
NaplatciNa testu: Alcoa Dura-Bright aluminijski naplactci 9,00 x 22,5
Tiphidraulički
UPRAVLJAČKI_SUSTAV 
Prijenosni omjer20,0:1
Promjer kola upravljača460 mm
KOČIONI SUSTAV 
Radne kočniceDvokružni pneumatski sustav s EBS regulacijom; funkcije ESP, ABS, ASR, AFU (Emergency Braking Assist), pomoć pri kretanju na usponu, samoventilirajući diskovi na svim kotačima, dvocilindrični kompresor koji se isključuje, EAC elektronički kontrolirani sustav pripreme zraka, EPB automatska elektronička parkirna kočnica
Motorna kočnicaOptibrake - 303 kW pri 2.300 o/min
ELEKTRIČNI SUSTAV 
Akumulatori2x 12V 225 Ah
Altenator150 A
Osvjetljenje Halogena glavna svjetla, LED dnevna svjetla, pozicije i pokazivači smjera;automatsko upravljanje rasvjetom; svjetla za maglu i pomoć pri skretanju
DIMENZIJE I MASE 
Međuos. razmak3.800 mm
D x Š x V5.990 x 2.518 x 3.609 mm (3.894 mm visina s krovnim spojlerom)
Masa praznog vozila

7.580 kg (spremnici goriva napunjeni 90%, pun AdBlue spremnik, bez vozača)

KABINA T Sleeper Cab - spavaća kabina s povišenim krovom; motorni tunel visine 200 mm, stajaća visina 1.936 mm; pneumatski ovjes u četiri točke; vozačko i suvozačko sjedalo sa zračnim ovjesom, integrirani sugurnosni pojasevi u 3 točke; donji ležaj 2.018 x 671/791 mm, gornji ležaj koji se može pretvoriti u dodatno odlagalište za prtljagu; elektronički regulirana klimatizacija s optimiziranim radom kompresora, neovisno grijanje zrak/zrak 2 kW; hladnjak 24 litre
OPREMAEasy Access multifunkcijski upravljač s tri stupnja podešavanja, presvučen kožom; kožna sjedala; Optifuel Infomax; priprema za FMS; Radio CD/MP3 / USB Bluetooth, TV antena,

sigurnosni sustavi: LDWS (Lane Departure Warning System), ACC (Adaptive cruise control) + FCW (Frontal Collision Warning); kompletan aerodinamički paket s bočnim oplatama;

automatsko upravljanje brisačima; grijanje filtera goriva i predgrijavanje usisnog zraka; sedlo JOST 42C sa senzorom položaja otvoreno/zatvoreno

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Novosti
Novosti Scania Besplatan servisni pregled prikolice u Scaniji

Od 01.06. do 31.12.2019. Scania Hrvatska d.o.o. osigurava besplatan servisni pregled prikolice u svojim servisima.

K&B HR
Novosti
Novosti Mercedes-Benz Actros Novi Actros na Kamion&Bus Roll Showu

Novi Mercedes-Benz Actros će svoje prvo pojavljivanje u Hrvatskoj imati na Kamion&Bus Roll Showu 24. i 25. svibnja, odnosno neposredno...

K&B HR
Novosti
Novosti Tahografi Pametni tahografi od 15. lipnja

Kao što smo već pisali, počevši od 15. lipnja 2019. sva nova teretna motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća do 3,5...

K&B HR
Novosti
Novosti Mercedes-Benz 'Kurzhauber' Svjetski uspjeh "kratke haube"

Prije 60 godina Daimler-Benz predstavio je prve modele iz nove serije komercijalnih vozila koja je u iduća dva desetljeća predstavljala...

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Obnova gospodarske flote

Nakon rekordnih rezultata u prošloj godini Renault je krenuo s obnovom ponude gospodarskih modela pri čemu su novi izgled dobili Master,...

K&B HR
Novosti
Novosti Renault EZ-FLEX Rješenje za gradsku dostavu

Renault EZ-FLEX je pokusno električno i povezano lako gospodarsko vozilo koje se odlikuje kompaktnošću i okretnošću. Osmišljen je za...

K&B HR
Novosti
Novosti Toyota Toyota PROACE CITY

Toyota je objavila prve fotografije modela PROACE CITY koji će službenu premijeru imati za dva tjedna na salonu u Birminghamu. Model je...

K&B HR
Novosti
Novosti Scania Driver Competitions Najbolji vozači iz regije idu po Scaniju od 100.000 eura

Scania Hrvatska je 13. i 14. travnja bila domaćin prvog Scanijinog regionalnog natjecanja za vozače kamiona iz Hrvatske, Slovenije,...