Još pet Stralisa NP460 za Pelet grupu
Još pet Stralisa NP460 za Pelet grupu
  06.06.2019  |  22:20
Vrijeme čitanja: 1 min
Desetak mjeseci nakon puštanja u eksploataciju prvih pet tegljača na pogon ukapljenim prirodnim plinom (LNG), Pelet grupa iz Zagreba proširila je vozni park s još pet identičnih vozila. Riječ je o modelu Stralis NP460 s 13-litarskim motorom, koji se u dosadašnjoj eksploataciji u međunarodnom prometu dokazao iznimnom pouzdanošću i niskim pogonskim troškovima. Vozila je isporučila tvrtka Benussi, ovlašteni uvoznik Iveca u Hrvatskoj.

Pelet grupa iz Zagreba bavi se proizvodnjom peleta i energije iz obnovljivih izvora u svom proizvodnom pogonu u južnom predgrađu Novske. Tu je na površini od 65.000 m2 izgrađena tvornica drvenog peleta iz šumske biomase, kapaciteta 6 t/h i kogeneracijsko postrojenje snage 1 MW, za istovremenu proizvodnju električne i toplinske energije.

Veći dio ovog ekonomičnog i ekološkog ogrjeva Pelet grupa izvozi na talijansko tržište, pa se u segmentu međunarodnog transporta u čitav poslovni koncept idealno uklapaju ekonomični te ekološki prihvatljivi kamioni na pogon ukapljenim prirodnim plinom (LNG).

Pelet grupa se odlučila na Iveco Stralis tegljače punog naziva AS440S46T/P NP. Njihovu pogonsku grupu čine Cursor 13 NP motori najveće snage 460 KS i najvećeg okretnog momenta 2.000 Nm te automatizirani 12-brzinski Hi-Tronix mjenjači s Intarderom (ZF TraXon).

Tegljači su opremljeni dvostrukim spremnicima po 540 litara u koje ukupno stane oko 390 kg prirodnog plina. Prvih pet vozila, ujedno i prvih LNG kamiona registriranih u Hrvatskoj, Pelet grupa je preuzela u ljeto 2018. godine. Do sad su prevalili oko 100.000 kilometara, što je sasvim dovoljno za ocjenu pouzdanosti ove tehnologije i analizu eksploatacijskih troškova.

A rezultati analize su očigledno bili povoljni, jer se Pelet grupa odlučila za nabavu još pet identičnih tegljača. Uz prosjek potrošnje od 24,5 kg/100km, ovi Stralisi mogu s jednim punjenjem spremnika prevaliti više nego prihvatljivih 1.600 kilometara.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Prvi Actros 5 isporučen hrvatskom kupcu

Transporti Domjančić prva je hrvatska tvrtka kojoj je isporučen novi Actros 5.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 8 TGS-ova za Hrvatske šume

Hrvatske šume su preuzele osam novih MAN TGS tegljača s BENALU poluprikolicama što će im omogućiti maksimalno iskorištavanje...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Amarok ABT Amarok s 306 KS

Volkswagen Amarok je najjači pick-up u Europi, ali ako vam to nije dovoljno ABT se pobrinuo i napravio 50 KS jaču izvedbu.

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Trucks Moćni FMX za MiTeh d.o.o.

Poduzeće MiTeh d.o.o. je svoj vozni park nedavno obogatilo novim Volvo FMX 8x6 vozilom posebno konstruiranim za izazovne zadatke u teškim...

K&B HR
Novosti
Novosti Nissan Navara Snažnija, pametnija i štedljivija Navara

Unaprijeđena Nissan Navara osim dotjerivanja vanjskog izgleda donosi snažnije i čistije motore s manjoj potrošnjom te ugradnju...

K&B HR
Isporuke
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarine Veće cestarine za Euro 6 kamione u Austriji

Austrija će od od početka sljedeće godine za oko četiri posto povećati cestarine za Euro 6 kamione.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High 1894 Edition Rođendansko izdanje

Renault Trucks je obilježio 125. rođendan s posebnim izdanjem T High 1894 Edition, a proizvest će se samo 125 ovakvih vozila.