Volvo ponovno uvodi turbocompound
Volvo ponovno uvodi turbocompound
  07.03.2019  |  13:47
Vrijeme čitanja: 1 min
Prijevoznici su konstantno suočeni s pritiskom na svoju profitabilnost uslijed dugoročnog trenda rasta cijena dizelskog goriva, pa su napori kamionske industrije u razvoju i usavršavanju pogonskih tehnologija uvijek dobrodošla pomoć u očuvanju konkurentnosti cestovnog transporta.

Volvo Trucks s ciljem dodatne uštede goriva na FH modelima uvodi sustav pod nazivom I-Save. Kombinirajući novi motor D13TC s najnovijim značajkama za uštedu goriva i I-Save sustav, Volvo Trucks obećava smanjenje potrošnje goriva i do 7% u dugolinijskom prometu, u odnosu na D13 Euro 6 motor stupnja D. I to bez kompromisa kad su u pitanju vozne osobine.

Novi motor D13TC posljednja je riječ tehnike, s nekim od ranije poznatim rješenjima, ali podignutima na novu razinu učinkovitosti i pouzdanosti. Riječ je o Turbo Compound tehnologiji koja ostatak energije u ispušnim plinovima koristi za pogon motora putem dodatne turbine povezane sustavom zupčanika sa zamašnjakom. Tu se dobiva dodatnih 300 Nm okretnog momenta, što uz zadržavanje jednakih voznih osobina zahtijeva manje goriva koje se ubrizgava u cilindre. Nadalje, motor D13TC ima nove klipove s patentiranim valovitim komorama izgaranja upuštenima u čela dotičnih klipova, koje pospješuju vrtloženje zraka i stvaranje homogenije gorive smjese.

Ostale značajke I-Save paketa uključuju i nove učinkovitije stražnje osovine te I-See sustav baziran na kartama, koji analizira i prilagođava strategiju izmjene stupnjeva prijenosa gradijentima ceste pred kamionom. Softver I-See sustava je optimiziran upravo za primjenu na dugim relacijama.

Značajke I-Save paketa u Volvo FH modelima:
  • D13TC (Turbo Compound) motor od 460 KS (2.600 Nm) ili 500 KS (2.800 Nm)
  • Nove učinkovitije pogonske osovine
  • Zaustavljanje rada motora u praznom hodu
  • I-Cruise sustav s I-Roll funkcijom
  • Pumpa servo upravljača varijabilnog protoka
  • Ažurirani I-See sustav
  • Ažurirani I-Shift softver prilagođen dugolinijskom prometu
Volvo FH modeli s D13TC  motorima i I-Save paketom biti će dostupni za narudžbu na europskim tržištima od 11. ožujka 2019.
Sadržaj nije prikazan jer niste prihvatili kolačiće (cookies). Prihvati kolačiće ...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Prvi Actros 5 isporučen hrvatskom kupcu

Transporti Domjančić prva je hrvatska tvrtka kojoj je isporučen novi Actros 5.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 8 TGS-ova za Hrvatske šume

Hrvatske šume su preuzele osam novih MAN TGS tegljača s BENALU poluprikolicama što će im omogućiti maksimalno iskorištavanje...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Amarok ABT Amarok s 306 KS

Volkswagen Amarok je najjači pick-up u Europi, ali ako vam to nije dovoljno ABT se pobrinuo i napravio 50 KS jaču izvedbu.

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Trucks Moćni FMX za MiTeh d.o.o.

Poduzeće MiTeh d.o.o. je svoj vozni park nedavno obogatilo novim Volvo FMX 8x6 vozilom posebno konstruiranim za izazovne zadatke u teškim...

K&B HR
Novosti
Novosti Nissan Navara Snažnija, pametnija i štedljivija Navara

Unaprijeđena Nissan Navara osim dotjerivanja vanjskog izgleda donosi snažnije i čistije motore s manjoj potrošnjom te ugradnju...

K&B HR
Isporuke
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarine Veće cestarine za Euro 6 kamione u Austriji

Austrija će od od početka sljedeće godine za oko četiri posto povećati cestarine za Euro 6 kamione.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High 1894 Edition Rođendansko izdanje

Renault Trucks je obilježio 125. rođendan s posebnim izdanjem T High 1894 Edition, a proizvest će se samo 125 ovakvih vozila.