Volvo FL na struju
Volvo FL na struju
  13.04.2018  |  09:25
Volvo je predstavio prvi potpuno električni kamion namijenjen komunalnim i distributivnim zadaćama, a maksimalni doseg je 300 km.

Nakon bogato iskustva u električnim i hibridnim pogonima kod autobusa kojih je proizvedeno više od 4.000 Volvo je predstavio i prvi potpuno električni kamion. Novi Volvo FL Electric koristi neke od provjerenih komponenti koje se već koriste u autobusima, pozitivno je što je i njihova proizvodnja i servisiranje također dobro poznato.

Novi kamion je izveden na modelu FL i ima najveću dopuštenu masu 16 tona. Za pogon se koristi elektromotor kontinuirane snage 130 kW (177 KS) odnosno 185 kW (252 KS) vršne snage koji preko dvostupanjskog prijenosa i kardana pogoni stražnje kotače. Najveći okretni moment na motoru je 425 Nm što kad se uz sve prijenose (kod motora i na diferencijalu) daje okretni moment na kotačima od 16.000 Nm.

Energija se skladišti u litij-ionskim baterijama kojih može biti 2-6 o čemu ovisi i ukupni kapacitet od 100 do 300 kWh odnosno najveći doseg koji kod ugradnje maksimalnog broja baterija iznosi 300 km. Baterije se mogu puniti na izmjeničnom punjaču snage 22 kW odnosno istosmjernom brzom punjaču snage 150 kW. Kod maksimalnog kapaciteta baterija punjenje na brzom punjaču traje do dva sata, a na izmjeničnom do 10 sati.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarina Skuplja vožnja u Njemačkoj

Nakon proširenja cestarine na sva vozila preko 7,5 tona te uvođenja plaćanja i na državnim cestama, od 1.1. 2019. je najavljeno i...

K&B HR
Novosti
Novosti Digitalni tahografi Zatvor za manipulaciju tahografom

Francuska policija uhitila je vozača kojem je tijekom vožnje digitalni tahograf bilježio odmor.

K&B HR
Novosti
Novosti AdBlue emulatori 400 kamiona s AdBlue emulatorima

Inspektori engleske agencije DSVA su kontrolama u proteklih nekoliko mjeseci otkrili gotovo 400 kamiona s ugrađenim uređajima koji...

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN Dva TGX-a za Fidens prijevoz

Tvrtka Fidens prijevoz d.o.o., koja posluje u sustavu grupe Vodoskok, bavi se domaćim i međunarodnim prijevozom.

K&B HR
Novosti
Novosti Toyota Sora 100 autobusa s gorivim ćelijama

Toyota je najavila da će do Olimpijskih igara u Tokiju 2020 godine proizvesti 100 primjeraka autobusa Sora s pogonom na gorive ćelije.

K&B HR
Novosti
Novosti VW Atlas Tanoak Volkswagen pick-up za Ameriku?

Volkswagen je na salonu u New Yorku predstavio konceptni pick-up koji je veći od Amaroka i dimenzijama prilagođen američkom tržištu.

K&B HR
Novosti
Novosti MAN eTGE Dostavni MAN s električnim pogonom

Slično kao i sestrinski model VW Crafter, MAN će također ponuditi TGE s električnim pogonom koji će imati doseg od 160 km.

K&B HR
Novosti
Novosti Viking Hauk Peterbilt Full Metal Jacket

Navodno je zlokobni Peterbilt 281 iz Spielbergovog “Dvoboja“ od straha sam skočio u prešu za metal kad je vidio prve slike Haukovog...