100 autobusa s gorivim ćelijama
100 autobusa s gorivim ćelijama
  06.04.2018  |  10:37
Vrijeme čitanja: 1 min
Toyota je najavila da će do Olimpijskih igara u Tokiju 2020 godine proizvesti 100 primjeraka autobusa Sora s pogonom na gorive ćelije.

S krajem ožujka Toyota je dobila sve potrebne certifikate i homologacije za autobus Sora pa se može reći da je počela prodaja, odnosno serijska proizvodnja, a u sljedeće dvije godine se planira proizvesti 100 autobusa. Ime Sora dolazi od prvih slova engleskih riječi  Sky, Ocean, River i Air (odnosno nebo, ocean, rijeka i zrak) kojima se simbolizira kruženje elemenata koji se koriste u tehnologiji gorivih ćelija. Koristi se tehnologija razvijena za model Mirai, ali su u autobus ugrađene dvije gorive ćelije snage 2x114 kW (2x155 KS).

Za pogon se koriste dva izmjenična sinkrona motora snage 2x113 kW (2x154 KS) dok spremnik vodika ima obujam 600 litara čime je doseg autobusa manje-više isti i kao s dizelskim pogonom. Zanimljivo je kako Sora, budući da ima vlastitu proizvodnju električne energije, može poslužiti i kao izvor za napajanje drugih uređaja u slučaju prirodnih katastrofa i sl.

Duljina autobusa je 10,5 metara, a može primiti do 78 putnika (22 sjedeća i 56 stajaćih mjesta). Sjedala su preklopna tako da se preklapaju kad nisu u upotrebi te zauzimaju manje prostora. Prostor oko autobusa će nadzirati osam kamera visoke rezolucije tako da će vozač imati potpuni pregled okruženja i moći na vrijeme uočiti pješake, bicikliste ili prepreke.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Scania Pet S 450 za Seifert & Bogolin

Pet novih Scania S 450 ADR isporučeno je za Seifert & Bogolin d.o.o. iz Rijeke, specijaliste za međunarodni cestovni prijevoz tekućih...

K&B HR
Novosti
Novosti Ford Ranger Raptor Stiže Ranger Raptor s 213 KS

Ford će sljedeće godine započeti s prodajom modela Ranger Raptor, najsnažnije izvedbe najprodavanijeg pick-up modela u Europi.

K&B HR
Novosti
Novosti Furrion Elysium Concept RV All inclusive u 13,7 m

Kamin, jacuzzi, kompletna kuhinja, smart WC i smart tuš kabina, dodirni zasloni na sve strane i TV s dijagonalom od 190 cm. Zaboravite...

K&B HR
Novosti
Novosti Testni projekt Kompozicija duljine 31,7 metara

SEAT i transportno poduzeće Grupo Sesé testiraju najdulju kompoziciju na europskim cestama čija je ukupna duljina 31,7 metara

K&B HR
Novosti
Novosti Propisi Od sljedeće godine povrat dijela trošarina na gorivo

Vlada je najavila povrat dijela trošarina na dizelsko gorivo od 1. siječnja 2019.

K&B HR
Novosti
Novosti Ford Novi Ford Cargo tegljač

Ford Otosan je objavio prve fotografije potpuno novog Ford Cargo tegljača za europsko tržište.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High Renault Sport Racing

Renault Trucks je udružio snage s Renault Sport Racingom te napravio limitiranu ediciju od 99 komada T High Renault Sport Racing modela.

K&B HR
Novosti
Novosti MAN The Lion – Ultimativni TGX

MAN je prikazao The Lion, demo tegljač TGX 18.640 s najsnažnijim motorom u ponudi, najvećom kabinom te gomilom opreme.