100 autobusa s gorivim ćelijama
100 autobusa s gorivim ćelijama
  06.04.2018  |  10:37
Toyota je najavila da će do Olimpijskih igara u Tokiju 2020 godine proizvesti 100 primjeraka autobusa Sora s pogonom na gorive ćelije.

S krajem ožujka Toyota je dobila sve potrebne certifikate i homologacije za autobus Sora pa se može reći da je počela prodaja, odnosno serijska proizvodnja, a u sljedeće dvije godine se planira proizvesti 100 autobusa. Ime Sora dolazi od prvih slova engleskih riječi  Sky, Ocean, River i Air (odnosno nebo, ocean, rijeka i zrak) kojima se simbolizira kruženje elemenata koji se koriste u tehnologiji gorivih ćelija. Koristi se tehnologija razvijena za model Mirai, ali su u autobus ugrađene dvije gorive ćelije snage 2x114 kW (2x155 KS).

Za pogon se koriste dva izmjenična sinkrona motora snage 2x113 kW (2x154 KS) dok spremnik vodika ima obujam 600 litara čime je doseg autobusa manje-više isti i kao s dizelskim pogonom. Zanimljivo je kako Sora, budući da ima vlastitu proizvodnju električne energije, može poslužiti i kao izvor za napajanje drugih uređaja u slučaju prirodnih katastrofa i sl.

Duljina autobusa je 10,5 metara, a može primiti do 78 putnika (22 sjedeća i 56 stajaćih mjesta). Sjedala su preklopna tako da se preklapaju kad nisu u upotrebi te zauzimaju manje prostora. Prostor oko autobusa će nadzirati osam kamera visoke rezolucije tako da će vozač imati potpuni pregled okruženja i moći na vrijeme uočiti pješake, bicikliste ili prepreke.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarina Skuplja vožnja u Njemačkoj

Nakon proširenja cestarine na sva vozila preko 7,5 tona te uvođenja plaćanja i na državnim cestama, od 1.1. 2019. je najavljeno i...

K&B HR
Novosti
Novosti Digitalni tahografi Zatvor za manipulaciju tahografom

Francuska policija uhitila je vozača kojem je tijekom vožnje digitalni tahograf bilježio odmor.

K&B HR
Novosti
Novosti AdBlue emulatori 400 kamiona s AdBlue emulatorima

Inspektori engleske agencije DSVA su kontrolama u proteklih nekoliko mjeseci otkrili gotovo 400 kamiona s ugrađenim uređajima koji...

K&B HR
Novosti
Novosti Volvo FL Electric Volvo FL na struju

Volvo je predstavio prvi potpuno električni kamion namijenjen komunalnim i distributivnim zadaćama, a maksimalni doseg je 300 km.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN Dva TGX-a za Fidens prijevoz

Tvrtka Fidens prijevoz d.o.o., koja posluje u sustavu grupe Vodoskok, bavi se domaćim i međunarodnim prijevozom.

K&B HR
Novosti
Novosti VW Atlas Tanoak Volkswagen pick-up za Ameriku?

Volkswagen je na salonu u New Yorku predstavio konceptni pick-up koji je veći od Amaroka i dimenzijama prilagođen američkom tržištu.

K&B HR
Novosti
Novosti MAN eTGE Dostavni MAN s električnim pogonom

Slično kao i sestrinski model VW Crafter, MAN će također ponuditi TGE s električnim pogonom koji će imati doseg od 160 km.

K&B HR
Novosti
Novosti Viking Hauk Peterbilt Full Metal Jacket

Navodno je zlokobni Peterbilt 281 iz Spielbergovog “Dvoboja“ od straha sam skočio u prešu za metal kad je vidio prve slike Haukovog...