Dizel van, struja unutra
Dizel van, struja unutra
  01.02.2018  |  10:31
Vrijeme čitanja: 1 min
Paul Nutzfahrzeuge i BPW predstavili su projekt naknadne ugradnje električnog pogona što je demonstrirano na modelu Mercedes-Benz Vario.

Zanimljivi projekt prerade vozila uključuje izbacivanje dizelskog motora, mjenjača, kardana, diferencijala i ostalih komponenti vezanih uz dizelski motor te njihovu zamijenu električnim pogonom. Ugrađena je posebna BPW stražnja osovina s integriranim električnim pogonom i naravno baterije. Obzirom na veliki broj komponenti izvađenih iz vozila, ukupna masa je čak i nešto manja unatoč teškim baterijama.

Kao poligon za ovakvu preradu iskorišten je Mercedes-Benz Vario koji je vrlo popularna platforma za različite komunalne nadogradnje u Njemačkoj. Cilj ovog projekta je demonstracija mogućnosti konverzije starih vozila koja se koriste za različite komunalne namjene i nemaju puno kilometara, ali su emisijski standardi njihovih motora odavno zastarjeli.

Obzirom da se koriste najvećim dijelom u urbanim sredinama onda se na ovaj način njihov životni vijek može značajno produljiti, a troška konverzije je još uvijek znatno jeftini od nabavke novih vozila pogotovo ako se uzme u obzir i troška specijalnih nadogradnji.

Osim što će omogućiti da nultu emisiju štetnih plinova te vrlo nisku razinu buke, električni pogon je i vrlo pogodan za ovakvu vrtu vozila jer ona najčešće prelaze manje od 100 km dnevno, a omogućen im je pristup svim područjima gradova u svako doba. Također ugradnjom ovakvih standardiziranih komponenti cijena konverzije se može značajno smanjiti.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Novosti
Novosti Berliet T100 Najveći kamion na svijetu

Renault Trucks će na ovogodišnjim European Heritage Days izložiti svoj legendarni Berliet T100, poznati i kao "pustinjski div".

K&B HR
Novosti
Novosti Iveco Bus Isporučen 40.000-ti Crossway

Iveco Bus je krajem kolovoza u tvornici Vysoke Myto u Češkoj, obilježio isporuku jubilarnog 40.000-tog primjerka modela Crossway.

K&B HR
Propisi
Propisi Tahografi Kako se koristi funkcija OUT?

Nevjerojatno je koliko krivih i netočnih informacija prijevoznici i vozači jedan drugom prenose o ovoj funkciji. Možda je problem upravo...

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 189 gradskih autobusa za Trondheim

MAN je isporučio 189 Lion's City autobusa za gradski prijevoz grada Tondheima u Norveškoj pri čemu je dio autobusa s pogonom na...

K&B HR
Novosti
Novosti Tržište u prvih šest mjeseci Rekordna polovica godine

Rezultati u prvoj polovici godine se jako dobri i bilježimo rast u svim segmentima pri čemu su najviše rasli novi autobusi i kamioni, a...

K&B HR
Isporuke
Isporuke Iveco Prvi S-Way primjerci u Njemačkoj

Iveco je u Ulmu isporučio prve primjerke nedavno predstavljenog modela S-Way na Njemačkom tržištu.

K&B HR
Novosti
Novosti Scania Scania LNG s plug-in električnim kranom

Finskom prijevozniku Kuuskuljetus Oy isporučena je Scania G410 LNG s elektro-hidrauličkim kranom. Ovo je prvi kamion s takvom...

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo FH cisterna za Mikol d.o.o.

Poduzeću Mikol d.o.o. iz Čakovca isporučen je novi Volvo FH 460 kamion s cisternom za prijevoz goriva.