100 autobusa s pogonom na vodik
100 autobusa s pogonom na vodik
  19.10.2017  |  00:04
Toyota Motor Corporation će na Tokyo Motor showu predstaviti "Soru", koncept autobusa s pogonom na gorive ćelije (FC). Toyota planira proizvesti preko 100 Sora za uži centar Tokija pred Olimpijske igre 2020.

Toyota je zamislila Soru kao "izdržljivu gradsku ikonu" koja bi trebala najbolje iskoristiti sve prednosti FC tehnologije i pritom omogućiti maksimalni komfor putnika na rutama. Toyota Fuel Cell System je isprva razvijan za Mirai FCV (Fuel Cell Vehicle)radi nulte emisije CO₂.

Sora je opremljena visokokapacitetnim sustavom za opskrbu energije s 9 kW outputa i s opskrbom struje od 235 kWh2 te može biti korištena kao pomoćni izvor energije u slučaju prirodnih katastrofa (razumljivo, jer je nažalost Japan njima vrlo sklon). Pošto je autobus zamišljen kao sredstvo za smještaj velikog broja putnika Toyota je mnogu vremena uložila u praktičnost, sigurnost i komfor tako da bi vožnja Sorom bila što više relaksirajuće iskustvo.

Uz inteligentna rješenja za automatsku pohranu prtljage tu je i osam HD kamera izvana i iznutra koje detektiraju pješake i bicikliste oko Sore, te omogućuju periferni sustav nadzora koji upozorava vozača uz pomoć zvuka i slike. Novost je i funkcija kontrole ubrzanja i usporavanja, koja je blagodat za stajaće putnike, jer eliminira nikad poželjna "cukanja".

Primjena automatske kontrole ulaska i izlaska prati liniju vodilju na površini ceste te usporava i zaustavlja autobus 3-6 cm od rubnika, te unutar 10 cm sprijeda i straga od graničnih crta autobusnog stajališta. Stereoskopski dizajn je sjajno odrađen, a LED svjetla sprijeda i straga samo upotpunjuju dojam.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Novosti
Novosti MAN TGX Lion Pro TGX Lion Pro: performanse i komfor

MAN je predstavio limitiranu ediciju TGX Lion Pro s raskošnom opremom, atraktivnim izgledom u koju se ugrađuje samo motor od 500 KS.

K&B HR
Novosti
Novosti Volvo FE Low-entry kabina za vozača i suvozača

Volvo je predstavio novu izvedbu low-entry kabine za model FE čime postaje prikladne za još veći broj distribucijskih poslova.

K&B HR
Novosti
Novosti Tunel Mont Blanc Mont Blanc skuplji za Euro 3 kamione

Od 1. travnja prolaz kroz tunel Mont Blanc bit će skuplji za 5% za kamione s Euro 3 motorima.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks Rekordna godina za Renault Trucks

U prošloj godini je Renault Trucks s proizvedenih 49.930 kamiona ostvario najveći rast među svim proizvođačima te dosegnuo rekordni...

K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Tourismo Novi Tourismo RHD isporučen prvom kupcu u Hrvatskoj

Jedan od najvećih pružatelja vrhunskog autobusnog turizma u Hrvatskoj, tvrtka Molnar Travel d.o.o. preuzeo je u Emil Frey centru...

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Buses 90 hibridnih autobusa za Bruxelles

Volvo će za gradski prijevoz u Bruxellesu isporučiti 90 autobusa 7900 Hybrid čime je ukupni broj Volvo autobusa s elektrificiranim...

K&B HR
Novosti
Novosti Parking U Njemačkoj nedostaje 30.000 parkirnih mjesta za kamione

Radovi na odmorištima Münsterland-Ost i Münsterland-West na autocesti A1 započeti u veljači, gdje će napraviti još 100 parkirnih...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Caddy 2 milijuna Caddyja iz Poznana

Volkswagenova tvornica u Poznanu u Poljskoj obilježila je proizvodnju 2.000.000-tog Caddyja koji se tamo proizvodi od 2003. godine.