Projekt FALCON za još manju potrošnju
Projekt FALCON za još manju potrošnju
  30.06.2017  |  11:30
Vrijeme čitanja: 1 min
Nakon projekata Optifuel Lab 1 i Optifuel Lab 1 te nedavnog Urban Lab 2, Renault Trucks kroz projekt FALCON nastavlja istraživati načine smanjenja potrošnje.

FALCON je kratica od "Flexible & Aerodynamic Truck for Low CONsumption", a istraživanje i razvoj su fokusirani na unaprjeđenje aerodinamike tegljača i poluprikolice u kombinaciji sa sustavima za pomoć vozaču u štednji goriva poput prediktivnog tempomata.

Zanimljivo je da se planira i unaprjeđenje pogonskog sustava upotrebom Rankinova ciklusa odnosno iskorištavanjem topline ispuha za generiranje dodatne (električne ili mehaničke) energije. U stvari se radi o modernoj i tehnološki naprednoj izvedbi parnog stroja.

Naravno, FALCON će imati i gume s niskim otporom kotrljanja te posebno ulje za smanjenje unutarnjih otpora. Sva ova tehnologija, osim Rankinovog ciklusa, bit će ugrađena i testirana već tijekom sljedeće godine.

Planirano je da ovaj laboratorij na kotačima bude u uporabi do 2020. godine do kada će se steći dragocjena iskustva o načinima dodatnog smanjenja potrošnje te pripremiti za buduće EU propise koji će definirati količinu CO2 emisije za teška vozila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
K&B HR
Isporuke
Isporuke Mercedes-Benz Prvi Actros 5 isporučen hrvatskom kupcu

Transporti Domjančić prva je hrvatska tvrtka kojoj je isporučen novi Actros 5.

K&B HR
Isporuke
Isporuke MAN 8 TGS-ova za Hrvatske šume

Hrvatske šume su preuzele osam novih MAN TGS tegljača s BENALU poluprikolicama što će im omogućiti maksimalno iskorištavanje...

K&B HR
Novosti
Novosti Volkswagen Amarok ABT Amarok s 306 KS

Volkswagen Amarok je najjači pick-up u Europi, ali ako vam to nije dovoljno ABT se pobrinuo i napravio 50 KS jaču izvedbu.

K&B HR
Isporuke
Isporuke Volvo Trucks Moćni FMX za MiTeh d.o.o.

Poduzeće MiTeh d.o.o. je svoj vozni park nedavno obogatilo novim Volvo FMX 8x6 vozilom posebno konstruiranim za izazovne zadatke u teškim...

K&B HR
Novosti
Novosti Nissan Navara Snažnija, pametnija i štedljivija Navara

Unaprijeđena Nissan Navara osim dotjerivanja vanjskog izgleda donosi snažnije i čistije motore s manjoj potrošnjom te ugradnju...

K&B HR
Isporuke
K&B HR
Novosti
Novosti Cestarine Veće cestarine za Euro 6 kamione u Austriji

Austrija će od od početka sljedeće godine za oko četiri posto povećati cestarine za Euro 6 kamione.

K&B HR
Novosti
Novosti Renault Trucks T High 1894 Edition Rođendansko izdanje

Renault Trucks je obilježio 125. rođendan s posebnim izdanjem T High 1894 Edition, a proizvest će se samo 125 ovakvih vozila.