Scania XT i P

Nova građevinska XT izvedba i P kabina Istaknuto

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja nove generacije kamiona, odnosno novih R i S kabina, Scania je u lipnju predstavila G kabinu, a sada ponudu proširuje i P kabinom te građevinskom XT izvedbom.

Scania PNova P kabina nudi 10 cm veću unutarnju visinu te kao i ostale kabine nove generacije ima i nešto veću unutarnu duljinu od stare

P kabina će se nuditi u dugoj i kratkoj izvedbi, s tri moguće visine krova, a kao i do sada najveća primjena se očekuje u distribucijskom segmentu. Uz novu kabinu i izvedbe, Scania je po prvi put predstavila i parkirnu kočnicu s električnim aktiviranjem čiji se prekidač nalazi na istom mjestu gdje je inače ručica konvencionalne kočnice s pneumatskim aktiviranjem. Opcija može biti automatsko aktiviranje čim se otvore vozačka vrata, odnosno kad se otkopča sigurnosni pojas (na malim brzinama).

Novi XT model nudit će se sa svim kabinama, od kratkih P14 i G14 izvedbi do S 20 Highline, čime će se pokriti sve moguće potrebe i primjene. XT se od ostalih modela razlikuje po naglašenom robusnom odbojniku koji se proteže 150 mm ispred kabine te osigurava prednji napadni kut od 25 stupnjeva.

U kombinaciji sa zaštitnom pločom motora te zaštitnom mrežom za svjetla XT ima dodatno naglašenu robusnost te zaštitu od oštećenja pri manjim udarcima. U sredini odbojnika je i lako dostupna kuka za vuču, predviđena za masu vozila do 40 tona kao i stepenica za pristup vjetrobranskom staklu. Pojačana su i kućišta bočnih retrovizora, a stepenice su dodatno osigurane od klizanja. Vozaču je na raspolaganju zračni pištolj s tlakom od 10 bara za lako čišćenje kabine.

Electric handbrakeScania je uvela i električnu ručnu kočnicu po uzoru na rješenja u automobilimaU XT modele će se ugrađivati svi postojeći motori, od peterocilindričnog 9-litarskog motora do V8 16,4 litarskog motora uključujući i nedavno predstavljenu izvedbu 13-litarskog motora sa 370 KS s Millerovim ciklusom i SCR tehnologijom za čišćenje ispušnih plinova.

Tu je još mnoštvo posebnosti obzirom na namjenu, poput visokog usisa i ispuha te posebnog filtera koji može "progutat" do 40 kg prašine prije zamjene. Ispuh se može postaviti na dva različita mjesta ovisno o potrebama nadogradnje.

Ovjes kabine je mehanički u četiri točke koji omogućuje veće gibanje kabine kako bi se izbjegli udarci pri prolasku vrlo zahtjevnih terena. Šasija može imati mehanički ili zračni ovjes, ali i njihovu kombinaciju.

U novoj generaciji moguće je specificirati i disk kočnice na 26-tonskoj tandem pogonskoj osovini RBP735 s dvostrukom redukcijom. Također, Scania je u bočnim planetarnim reduktorima ugradila zupčanike sa spiralnim ozubljenjem.

Detaljan izvještaj donosimo u tiskanom izdanju koje izlazi početkom listopada.

Posljednja izmjena Utorak, 05.09.2017. 11:17
Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge